Šef školskog sindikata: Ne bi bilo pametno da se učiteljima štrajk ne plati

Screenshot: RTL

SUTRA kreće nova runda štrajka u osnovnim i srednjim školama, a predstavnici sindikata sastaju se s ministrom rada Josipom Aladrovićem. Nastave sutra neće biti u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj, u utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u srijedu u cijeloj Hrvatskoj. Za taj dan najavljen je i veliki prosvjed na Markovom trgu.

"Mislim da se o tome ne razmišlja puno. Ali ne bi bilo pametno ne platiti štrajk jer bi žrtve bile djeca, a ne nastavnici. Djeca jer ne bi u tom slučaju dobila nastavne sadržaje koji su predviđeni. Naći će se način da se taj posao, ti izgubljeni sati odrade da učenici dobiju sadržaj, a da nastavnici ne izađu kao poraženi", rekao je gostujući u RTL-ovom Dnevniku Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Na pitanje hoće li doći do kompromisa, hoće li ipak na kraju popustiti, Stipić kaže kako će kompromisa na kraju sigurno biti. "U ovom trenutku znaju se pozicije, a sutrašnji je sastanak prilika da se dvije strane približe. Ne bi bilo korektno govoriti o tome koliko se misli odstupiti od prvotnog zahtjeva", rekao je Stipić.

I dalje se ne zna hoće li prosvjetarima dani u štrajku biti plaćeni. No sindikati i za to imaju rješenje. Krešimir Sever kazao je: "Ako država odluči ne platiti, sindikati će platiti dane provedene u štrajku, svima, ne samo članovima."

Referendum o ponudi

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da će o ponudi koju dobiju na sastanku s ministrom članovi sindikata, ali i svi koji sudjeluju u štrajku, odlučiti na referendumu.

"Ono što će ostati zadnje na stolu, to ćemo ponuditi svima zaposlenima u sustavu osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u štrajku, da se o tome očituju. Kako će tih 60 i nešto tisuća odgovoriti na naše referendumsko pitanje - prihvaćate li ponudu vlade ili ne, ovisit će nastavak naših aktivnosti."

Nakon sastanka znat će se i koliko će još trajati štrajk.

"Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili"

Predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem najavila je veliki prosvjed koji će se u srijedu održati na Markovom trgu.

"Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. Pritisak znamo pojačavati. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će i dio Hrvatske biti na Markovom trgu. Što to znači? U srijedu 6.11. bit će prosvjed za 6,11 posto. Naziv prosvjeda je '6.11. za 6,11'."

Ministar: Naša ponuda je na stolu

Ministar Aladrović u četvrtak je najavio da će vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima. "Ponuda vlade od 6,12 posto povećanja osnovica još uvijek je na stolu, u slučaju da vlada do 30. lipnja sljedeće godine ne napravi redizajn sustava plaća, razgovarat ćemo o povećanju od dva posto", izjavio je Aladrović.

Kazao je da je koalicijski dogovor od 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju, ako do 30. lipnja vlada ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, kompenzacijska mjera sindikatima.

"U ponedjeljak ćemo taj prijedlog staviti na stol sindikatima i očekujemo postizanje određene razine dogovora", kaže Aladrović.

Zahtjev sindikata za 6,11-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova sljedeće godine državu bi koštao 476 milijuna kuna, a eventualnih 2 posto nakon 30. lipnja sljedeće godine iznosilo bi između 170 i 180 milijuna kuna, dodao je.

Aladrović navodi da vlada pozivom na razgovore i prijedlogom o 2 posto povećanja koeficijenata želi spustiti loptu na zemlju i započeti razgovore u dobroj vjeri, a očekuje da će se sindikati odazvati sastanku.

"Ako ne dođemo do zajedničkog rješenja, vladi i dalje ostaju na raspolaganju sve mjere koje je dosad imala", istaknuo je Aladrović.

Na novinarsko pitanje oko zabrane ili neplaćanja štrajka, Aladrović je rekao da u trenutku kada vlada započinje pregovore sa sindikatima ne želi razgovarati o zabrani štrajka.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više