Šef udruge pripadnika vojske bosanskih Srba optužen za genocid u Srebrenici

Foto: FAH

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv Milomira Savčića, čelnika udruge koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba, a izravno ga tereti da je sudjelovao u genocidu koji je u srpnju 1995. godine počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. 

Savčić (60) je predsjednik udruge pod nazivom Boračka organizacija Republike Srpske (BORS), koja je svojevrsna produžena ruka entitetske vlasti.

U priopćenju Tužiteljstva BiH navedeno je kako je on kao zapovjednik postrojbe pod nazivom 65. zaštitni motorizirani puk vojske RS-a, koji je djelovao pri glavnom stožeru vojske bosanskih Srba, izravno pomagao osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i Ljubiši Beari, tadašnjem načelniku sigurnosti pri tom stožeru, kao i drugim zapovjednicima na terenu u pogubljenju zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Tužiteljstvo BiH tereti Savčića za planiranje, zapovijedanje i nadziranje aktivnosti pripadnika postrojbe kojoj je bio na čelu tijekom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe te za pomaganje u njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Optužen je za kazneno djelo pomaganja u počinjenju genocida.  

Pročitajte više