Šef ukrajinskih obavještajaca: Borbe u Ukrajini se ne miču s mrtve točke

Foto: EPA

ŠEF ukrajinske vojne obavještajne agencije rekao je da su borbe u Ukrajini trenutno na mrtvoj točki jer ni Ukrajina ni Rusija u ovom trenutku ne mogu značajno napredovati. "Situacija je jednostavno zapela", rekao je Budanov u intervjuu za BBC.  Nakon što je ukrajinska vojska ponovno zauzela Herson u studenom, većina najžešćih bitaka vodila se oko Bahmuta u regiji Donjeck. Na drugim mjestima, čini se da su ruske snage u defenzivi, a zima je usporila ukrajinske kopnene operacije. 

Budanov je rekao da je Rusija "sada potpuno u slijepoj ulici" i da trpi vrlo značajne gubitke te vjeruje da je Kremlj odlučio objaviti još jednu mobilizaciju vojnih obveznika. Također navodi kako ukrajinskim snagama fali resursa za napredak. "Jako se veselimo novim zalihama oružja i dolasku naprednijeg oružja", rekao je Budanov. 

Ne očekuje napad iz Bjelorusije

Ranije ovog mjeseca, nakon niza ruskih vojnih neuspjeha, ukrajinski dužnosnici upozorili su na mogućnost još jedne kopnene ofenzive moskovskih snaga iz Bjelorusije početkom 2023. Međutim, Budanov je odbacio tu mogućnost. "Od sada ne vidim nikakve znakove priprema za invaziju Kijeva ili sjevernih područja iz Bjelorusije", kaže. 

Intervju s Budanovim održan je nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao u bjeloruski glavni grad Minsk, prvi put nakon više od tri godine. Njegov je posjet potaknuo nagađanja da bi mogao pokušati uvjeriti predsjednika Aleksandra Lukašenka, dugogodišnjeg saveznika, da pošalje bjeloruske trupe u Ukrajinu.

Rat je za sada možda na mrtvoj točki, ali Budanov je nepopustljiv u tome da će Ukrajina u konačnici vratiti sav teritorij koji je sada pod okupacijom, uključujući Krim, poluotok koji je Rusija zauzela 2014. On predviđa povratak Ukrajine na svoje granice iz 1991., kada je proglašena neovisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Pročitajte više