Šef UN-a Kinu pitao o mučenju Ujgura, muslimanske nacionalne manjine

Foto: Hina/ EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres postavio je kineskim dužnosnicima pitanje ljudskih prava Ujgura, muslimanske manjine nastanjene u pokrajini Xinjiang, rekao je njegov glasnogovornik u ponedjeljak. 

Međunarodna zajednica kritizira Kinu zbog njezinih centara za preodgoj u koje je, prema borcima za ljudska prava, zatvorila više od milijun Ujgura i drugih muslimana. 

Kina je pokazala diplomatima te centre za preodgoj i rekla da islamski ekstremisti svojim "apsurdnim propovijedima" pretvaraju neke ljude u "smrtonosne demone".

Guterres se sastao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u petak na rubu summita kineske inicijative Pojas i put. Pitanje ljudskih prava Ujgura postavio je na sastanku s kineskim šefom diplomacije Wangom Yijem, navodi UN .

"Glavni tajnik razgovarao je o svim relevantnim pitanjima s kineskim vlastima... a to uključuje i stanje u Xinjiangu", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric.

Kina ranije rekla da su UN-ovi dužnosnici dobrodošli

Glavni tajnik je kineskim sugovornicima rekao da potpuno podupire inicijativu Visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, dodao je Dujarric.

Bachelet opetovano poziva Kinu da dopusti UN-u istragu navoda o samovoljnim uhićenjima i nestancima osoba, napose muslimana u pokrajini Xinjiang. 

Kina je ranije kazala da su UN-ovi dužnosnici dobrodošli ako se "neće miješati u unutarnja pitanja".

Guterresovo stajalište o tom pitanju jednako je "u privatnom i u javnom nastupu" i temelji se "na punom poštivanju jedinstva i teritorijalnog integriteta Kine, osudi terorističkih napada jer ih nikakva svrha ili nepravda ne može opravdati te (na stajalištu) da ljudska prava moraju biti potpuno poštovana u borbi protiv terorizma i sprečavanju nasilnog ekstremizma", rekao je Dujarric.

"Svaka zajednica mora osjećati da se njezin identitet poštuje i da ona potpuno pripada cijeloj naciji, rekao je.

Pročitajte više