Šefica pulske bolnice otkrila koje najčešće simptome sad imaju zaraženi

"STVARI su pod kontrolom, imamo dva do pet dnevno novoregistriranih", rekla je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić gostujući na Dnevniku HRT-a te je komentirala i nove simptome kod oboljelih.

Već popodne je u obraćanju novinarima kazala kako su kod većine u pitanju blaži simptomi. "Ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba", rekla je popodne, a u Dnevniku HRT-a još je to dodatno pojasnila.

Kako razlikovati covid od neke viroze?

"Mi smo u ovom novom vladu ili nastavku prvog vala, kako god to zvali, primijetili da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje. Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i kašalj, pa ima i tih respiratornih problema, ali nije onako kako je bilo ranije sa značajnim pneumonijama i visokim febrilitetom. Sada su febrilitet s trbušnim tegobama češći barem u našoj populaciji.

Kako razlikovati? Jako teško. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza, znači kada vi vidite detalje same potencijalne zaraze i što je inkriminirajući faktor tek tada možete posumnjati na covid", kazala je Hrstić.

"Virus nije ušao u bolnicu"

"Kada bi se reklo da je ušao u bolnicu, onda bi to značilo da je 'zarazio barem pola bolnice'. U ovome slučaju to nije tako. Istina je da imamo djelatnika koji je obolio od koronavirusa. Bitno je da njegova zaraza ne potiče iz same bolnice", komentirala je oboljelog kirurga iz pulske bolnice.

Pročitajte više