Šefica suda zbog prijetnje Duhačeku traži hitno očitovanje suca Ožanića

Foto: DSV/Index

NAKON skandaloznog postupanja suca Krešimira Ožanića koji je uoči ročišta prijetio Indexovom novinaru kojemu je netom kasnije trebao i suditi, Index je zatražio reakciju predsjednice Općinskog prekršajnog suda.

Podsjetimo, sudac Krešimir Ožanić Duhačeku je prišao dok je ovaj u ćeliji čekao početak suđenja te je s njim razgovarao čak i o slučaju dodijeljenom drugom sucu. Ne samo da je s njim razgovarao nego je od Duhačeka tražio i da prizna krivnju ili će ga poslati u Remetinec.

"U cilju točnog informiranja javnosti, molimo da nam odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Je li na vašem sudu uobičajeno da suci, prije rasprave, razgovaraju s tuženim osobama o sporu? Ako jest, na kojoj se zakonskoj odredbi temelji takvo postupanje?

2. Je li uobičajeno da suci, poput Ožanića jučer, u času kada tuženikova odvjetnica traži vrijeme za pripremu obrane, prijete tuženikovim zadržavanjem u Remetincu?

3. Je li uobičajeno da suci tuženim osobama govore da ih smatraju krivima i u drugim predmetima na kojima rade drugi suci?  Ako jest, na kojoj se zakonskoj odredbi temelji takvo postupanje?

4. U razgovoru pred ćelijom Ožanić je rekao Duhačeku da ga smatra krivim zbog objave za koju ga je kasnije osudio. Je li na vašem sudu uobičajeno da suci formiraju stavove i donose odluke prije početka rasprave.  Ako jest, na kojoj se zakonskoj odredbi temelji takvo postupanje?", glasio je Indexov upit.

Glasnogovornik Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Gabrijel Jurina poslao je Indexu odgovor u kojemu navodi kako je predsjednica suda od suca Ožanića zatražila što žurnije očitovanje.

Također, u odgovoru se navodi kako nijedno od postupanja suca Ožanića, koje je Index naveo u upitu, nije uobičajeno niti je praksa na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.

"Naglašavam kako nam nije poznato da bi suci na navedeni način postupali u prekršajnim postupcima.

Dodao bih kako je predsjednica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu vezano uz prekršajni postupak protiv okrivljenika Gordana Duhačeka zatražila što žurnije očitovanje od suca Krešimira Ožanića", stoji u odgovoru glasnogovornika Općinskog prekršajnog suda.

Mora suditi nepristrano

Index je i Državno sudbeno vijeće pitao što misle o Ožanićevom ponašanju i mogu li ga i kako kazniti zbog neprimjerenog ponašanja i prijetnji.

"Prema odredbi članka 106. Zakona o sudovima, suci su pri obavljanju dužnosti i u svoje slobodno vrijeme dužni poštivati zakon i Kodeks sudačke etike koji utvrđuje etička načela i pravila ponašanja sudaca radi čuvanja dostojanstva i ugleda sudačke dužnosti. Prema tim etičkim načelima, sudac svoju dužnost mora obnašati nepristrano te se u obnašanju sudačke dužnosti mora na jednaki način odnositi prema svim sudionicima u postupku. Svatko ima pravo ukazati na ponašanje suca suprotno odredbama Kodeksa sudačke etike, a o konkretnoj povredi Kodeksa odlučuje nadležno sudačko vijeće", odgovorili su nam iz DSV-a te ustvrdili da oni sami ne mogu pokrenuti postupak protiv Ožanića.

Tko ga može prijaviti? 

"Dužnost pokretanja stegovnog postupka protiv suca, za kojeg postoji osnovana sumnja da je počinio stegovno djelo, ima predsjednik suda ili osoba ovlaštena za obavljanje sudske uprave u sudu u kojem taj sudac obnaša sudačku dužnost, s time da taj postupak još mogu pokrenuti i ministar nadležan za poslove pravosuđa, predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i sudačko vijeće. Ako  postoji osnovana  sumnja da su se u ponašanju konkretnog suca ostvarila obilježja nekog konkretnog kaznenog djela,  to je  u nadležnosti  nadležnog državnog odvjetništva", poručili su iz DSV-a te napomenuli da se protiv Ožanića već vodio stegovni postupak. Riječ je bila o neurednom obavljanju sudačke dužnosti zbog čega je Ožaniću izrečena novčana kazna oduzimanjem jedne trećine plaće na rok od četiri mjeseca.

Pročitajte više