Šefu ruske oporbe 30 dana zatvora zbog prosvjeda protiv Putina

Foto: Hina/EPA
 
GLAVNI ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni osuđen je danas na 30 dana zatvora zbog organiziranja prosvjeda bez dozvole vlasti.
 
Navaljni je proglašen odgovornim na temelju članka 20.2 (o organiziranju nedozvoljenih skupova) i osuđen na 30 dana zatvora, rekao je sudac Dmitrij Gordejev nakon pet sati rasprave. 
 
Na svojem Twitteru je napisao: "30 dana zatvora zbog izlaska na ulice i zato što sam rekao vlastima: 'Ja nisam tvoj rob i nikada neću biti. Ne treba mi novi car.'" Dodaje da je spreman na zatvor, ali i ponoviti poruku vlastima koliko god je puta potrebno. "Dok ne postignemo svoj cilj. I znam da nisam sam", napisao je Navaljni.  
 
 
Trebao bi dobiti presudu i zbog opiranja policiji
 
Oporbenjak, čiji je proces počeo 8. svibnja i zatim je odgođen za tjedan dana, trebao bi dobiti presudu i zbog opiranja snagama reda.
 
Navaljni (41) je posljednjih mjeseci brojnim skupovima vršio pritisak na Kremlj, nakon što mu je uskraćeno pravo da se kandidira za predsjedničke izbore 18. ožujka, na kojima je očekivano pobijedio Vladimir Putin.
 
Pod geslom "On nije naš car" Navaljni je 5. svibnja pozvao svoje pobornike da izađu na ulice pa su tisuće ljudi prosvjedovale u brojnim gradovima diljem zemlje.

Pročitajte više