šeks i žužul će tražiti potporu američkog kongresa brzom ulasku hrvatske u nato

Hrvatsko izaslanstvo, koje boravi u posjetu Sjedinjenim Državama, nastojat će ojačati odnose Hrvatske i SADa i zatražit će potporu Američkog kongresa brzom ulasku Hrvatske u NATO, rekao je u nedjelju u New Yorku ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom boravi u posjetu SADu.

Šeks i Žužul su na poziv Američkog kongresa doputovali u subotu u SAD, gdje će u utorak u Washingtonu na sjednici oba doma kongresa, nazočiti govoru predsjednika Georga W. Busha o stanju nacije.

Predsjednik Sabora i ministar vanjskih poslova u nedjelju su bili na misi u hrvatskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, a potom se susreli s hrvatskim iseljenicima.

Tijekom ovoga prvog službenog posjeta hrvatskih dužnosnika SAD-u nakon nedavnih izbora, Šeks i Žužul će se susresti s više američkih kongresnika i senatora.

Žužul je hrvatskim novinarima rekao da će s njima razgovarati o učvršćenju i unaprjeđenju odnosa Hrvatske i SAD-a te o američkoj potpori Hrvatskoj na putu u NATO.

"Mi ćemo zatražiti potporu Američkog kongresa za brzi ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a i to će biti naš osnovni pristup", rekao je on.

"Vjerujemo da možemo računati na tu podršku", naglasio je Žužul.

Hrvatski ministar je istaknuo kako nova Vlada želi jačati odnose sa SAD-om, imajući na umu interese Hrvatske.

Na pitanje da komentira ocjene američkih medija da je nova Vlada proamerička, Žužul je rekao: "Mi smo prohrvatska Vlada koja polazi od interesa hrvatskog naroda, hrvatskih građana i hrvatske države".

On je, međutim, dodao da u odnosu na prethodnu hrvatsku Vladu, nova ima različita stajališta prema SAD-u.

"Mi smatramo da je uistinu interes hrvatske države i svih građana Hrvatske imati dobre i čvrste odnose sa Sjedinjenim Državama", rekao je Žužul.

Žužul je istaknuo kako nova hrvatska Vlada ne bira između SAD-a i Europske unije. Podsjetivši kako je premijer Ivo Sanader i vodstvo HDZ-a još u oporbi imalo stavove "dosta podudarne sa stavovima SAD-a", Žužul je naglasio kako je iz toga krivo prikazano da se "u dilemi između Europe i Amerike opredjeljujemo za Ameriku".

"Međutim, ta dilema je lažna, ona ne postoji", kazao je Žužul. "Hrvatska želi u Europsku uniju i NATO, ali želi i čvrste prijateljske odnose sa Amerikom".

Glede dosadašnjih američko-hrvatskih spornih pitanja, poput odnosa prema Iraku i Sporazuma o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), Žužul je rekao da, iako će na susretu biti govora o svim pitanjima, ovo je prvenstveno parlamentarni posjet te će se, uglavnom, razgovarati o jačanju odnosa Sabora i Kongresa.

On je dodao da se dogovaraju bilateralni posjeti izvršne vlasti na obje strane u sljedećim mjesecima, na kojima će se razgovarati o svim pitanjima.

"Uvjereni smo da će ovo biti prekretnica, ne samo u odnosima sa Sjedinjenim Državama..., nego prvenstveno u odnosima Američkog kongresa i Hrvatskog sabora", kazao je Žužul.

Šeks i Žužul su rekli kako ovaj poziv Američkog kongresa smatraju priznanjem novom Saboru, kao i hrvatskoj državi u cjelini.

Šeks je rekao da je zadovoljan što je "novi kurs hrvatske politike dobio svojevrsno priznanje" pozivom za posjet predsjednika Sabora i ministra vanjskih poslova.

Posjet bi, po njegovim riječima, trebao biti preteča uspostavi suradnje između Sabora i Kongresa, kao i Odbora dvaju parlamenata.

Šeks je ukazao i na potporu jačanja ne samo političkih, nego i gospodarskih odnosa Hrvatske i SAD-a.

Predsjednik Sabora je, obraćajući se hrvatskom iseljeništvu, rekao da će nova vlast raditi na uspostavi i produbljivanju sada zamrlih veza Hrvatske i iseljeništva, i posebice stvaranjem političkih i zakonskih pretpostavki, olakšavati ulaganja iseljenika u hrvatsko gospodarstvo i primjenu njihovih znanja i sposobnosti.

(Hina) sl sd

Pročitajte više