Šeks najavio izmjene izbornog zakonodavstva

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najavio je danas da će se, prije održavanja lokalnih izbora, vjerojatno mijenjati izborno zakonodavstvo, u dijelu koji se odnosi na popise birača.

Zamoljen da komentira pritužbe GONG-a da su, na pojedinim biračkim mjestima u BiH, na predsjedničkim izborima u prvom krugu glasovali i "mrtvi", Šeks je ocijenio da je "konačno sazrelo vrijeme za bitne zahvate u izborno zakonodavstvo".

Šeks se, na konferenciji za novinare, zauzeo za precizno zakonsko reguliranje popisa birača, kako bi se izbjegle situacije u kojima se na biračkim popisima mogu naći umrli ili osobe koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

"Usljed različitih demografskih kretanja, došlo je do brojnih neriješenih situacija, koje bi posebno mogle biti naglašene u lokalnim izborima, budući da pravo glasovanja na tim izborima ostvaruju isključivo građani s prebivalištem u RH", kazao je Šeks, upozoravajući na velik broj fiktivnih birača u pograničnim područjima.

Dodao je da broj registriranih birača u pojedinim sredinama premašuje broj stanovnika, zbog čega je, kaže, nužno što skorije zavesti red u biračke popise.

Šeks se zauzeo i za povećanje broja potpisa građana koji moraju skupiti kandidati na predsjedničkim izborima, a optimalnom smatra brojku od 25 do 30 tisuća potpisa.

Na pitanje hoće li se povećati i broj potpisa potrebnih za kandidiranje lista na lokalnim izborima, Šeks je kazao kako odluka o tome nije na njemu.

"Osobno mislim da bi to trebalo učiniti i naći rješenje koje će građanima omogućiti da se kandidiraju, ali i uvesti više reda u izbore", kazao je.

Šeks je najavio je i brisanje zakonske odredbe koja medije obvezuje da svim izbornim kandidatima, odnosno listama, daju jednak prostor.

"Sada nismo željeli intervenirati u to rješenje, ali mislim da te zakonske odredbe treba brisati i medijima omogućiti da sami procijene koliko će prostora dati pojedinim kandidatima", rekao je Šeks.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više