Šeks: Ne vjerujem da će oporba uspjeti smijeniti Žužula

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas kako ne vjeruje da će u Saboru proći oporbeni zahtjev da se izglasa nepovjerenje ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, odnosno da će oporba prikupiti 77 glasova potrebnih za takvu odluku.

Govoreći o tom zahtjevu i osvrčući se na pisanje pojedinih medija da će se oporbi prikloniti i HSU i SDSS (stranke vladajuće koalicije), Šeks je izjavio kako ne vjeruje da će oporba uspjeti smijeniti Žužula.

"Vrlo sam skeptičan, ne vjerujem da će oporba prikupiti 77 glasova da bi se izglasalo nepovjerenje", izjavio je Šeks u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Najavio je da će u srijedu, kada Sabor nastavi 11. sjednicu, i službeno u dnevni red uvrstiti zahtjev SDP-a, HSS-a i HNS-a da se raspravi o nepovjerenju Žužulu, a Sabor će, kaže, o tome raspravljati krajem studenoga ili početkom prosinca.

Šeks je najavio i jedinstveni stav HDZ-a o tom oporbenom zahtjevu, odnosno čvrstu potporu Vladi koja će se, tvrdi, usprotiviti Žužulovoj smjeni.

Učestale medijske napise o aferi Imostroj, odnosno navodnoj umiješanosti Miomira i Tatjane Žužul u primanje mita te sukobu interesa u kojemu se našao ministar, ocijenio je "krunom velike hajke na pojedine članove HDZ-ove Vlade".

"Dugo je trajala hajka i napadi, višemjesečne optužbe i zahtjevi za smjenom ministara Hebranga, Primorca, Škare-Ožbolt, Kalmete, a sada je to kulminiralo združenim oporbenim i zahtjevima drugih političkih čimbenika za ostavkom Žužula. Sve su to sinkronizirani politički potezi da bi se destabilizirala Vlada i saborska većina u delikatnom trenutku donošenja proračuna, te kako bi se zabili klinovi između HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera", rekao je Šeks.

U tim se napadima, tvrdi, izgubio pojam o činjenicama potrebnima da bi se nekoga optuživalo i tražilo njegovu smjenu.

Te će činjenice, dodaje Šeks, istražiti Državno odvjetništvo, koje je samoinicijativno i na Žužulov zahtjev pokrenulo istragu o utemeljenosti novinskih napisa, a koje će, uvjeren je, utvrditi, je li Žužul prekoračio svoje ovlasti i povrijedio moralni kredibilitet.

Najavio je da bi izvješće Državnog odvjetništva po tom pitanju trebalo biti gotovo za desetak dana, te da će sigurno biti zastupljeno na saborskoj raspravi.

Upitan je li cijeli slučaj oko ministra Žužula pokazao koliko je Hrvatskoj potrebno Povjerenstvo za sukob interesa Šeks je odgovorio kako vjeruje da će se, konsenzusom svih parlamentarnih stranaka, uskoro osnovati novo povjerenstvo.

Konsenzus stranaka većine i manjine, dodaje, postignut je i oko mjera koje bi klubovi trebali poduzeti prema neposlušnim zastupnicima, a kako bi se prekinula učestala vrijeđanja i omalovažavanja u sabornici.

Nema, kaže, ništa protiv ni da HRT prekine izravno prenositi saborske sjednice, jer bi to, tvrdi, sigurno smanjilo broj takvih istupa.

No, istaknuo je da, kod usuglašavanja saborske većine i manjine, HDZ sigurno neće pristati na dogovore kojima bi se manjini dala dominantna uloga da diktira tempo saborskog rada.


Pročitajte više