Šeks: Nisam mogao spriječiti ubojstva srpskih civila u Osijeku

PREDSJEDNIK Sabora Vladimir Šeks izjavio je u utorak da 1991. nikako nije mogao spriječiti ubojstva srpskih civila u Osijeku te da za to nije imao nikakvih mogućnosti, moći ni ovlasti.

Šeks je to kazao u HTV-ovoj emisiji "U fokusu" u kojoj je gostovao s predsjednikom SDP- a Ivicom Račanom, komentirajući izjave HDZ-ova disidenta Branimira Glavaša da bez Šeksova znanja 1991. nije mogao učiniti ništa pa ni počiniti ubojstva koja mu se stavljaju na teret.

Šeks je rekao da je na čelu osječkoga kriznog štaba bio svega 55 dana, te da je s te dužnosti, kao i iz grada, otišao polovicom rujna 1991.

Podsjetio je da je u Osijeku u to vrijeme vladao kaos, budući da su prilazi gradu bili blokirani, a sam grad bio pod neprestanim zamračenjima i bombardiranjima.

"U Osijeku su tada djelovale razne skupine i pojedinci nad kojima kontrolu nije imao nitko" - kazao je Šeks.

Ustvrdio je da nitko u osječkom kriznom štabu nije davao nikakve naredbe, niti imao ikakve informacije o mučenjima i ubojstvima civila srpske nacionalnosti, za koja su ovih dana neki svjedoci javno prozvali Glavaša koji je u to vrijeme bio šef Sekretarijata narodne obrane.

Šeks je kazao i da su se informacije o ubojstvima u javnosti prvi puta pojavile u studenome i prosincu 1991. kad je on osobno već bio u Zagrebu i pripremao ustavotvorne dokumente za osamostaljenje Hrvatske.

Na pitanje zašto je pokretanje istrage protiv Glavaša 2003. osudio kao napad na HDZ, Šeks je odgovorio kako se tada radilo o pokušaju da se Glavašu, a posredno i njemu (Šeksu) nametne odgovornost za ubojstva civila u Paulin Dvoru s čim, ustvrdio je, ni jedan ni drugi nisu imali nikakve veze.

Pročitajte više