Šeks novi predsjednik Hrvatskog sabora

KONSTITUIRAJUĆA sjednica novog, petog saziva Hrvatskog sabora počela je danas na Markovu trgu, mjesec dana nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima.

Prvu saborsku sjednicu temeljem ustavnih ovlasti sazvao je predsjednik države Stjepan Mesić koji je i nazočan na sjednici zajedno s još 200-tinjak uzvanika iz političkog, pravnog, javnog, vjerskog života Hrvatske.

Među njima su i aktualni premijer Ivica Račan i mandatar za sastav nove hrvatske Vlade Ivo Sanader. Sjednicu koja je počela glasanjem za novog predsjednika otvorio je Zlatko Tomčić.

Vladimir Šeks izabran je za novog predsjednika Hrvatskog sabora, te je tim činom danas konstituiran peti saziv Sabora od hrvatske neovisnosti.

Šeks: Ciljevi Sabora su potpuna privrženost demokraciji i vladavini prava

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je danas kako vjeruje da će Sabor preuzeti vodeću ulogu u obnovi demokratske stabilnosti društva i potpuno se usredotočiti na dosljedno ispunjavanje ciljeva potpunu privrženost demokraciji i vladavini prava.

Jačanje demokracije naša je nezaobilazna spona sa svijetom, naša karta jednakosti, rekao je Šeks kolegama, naglašavajući da je demokracija istovremeno i hrvatski oslonac i dijalog sa svijetom.
Vjerujem da ćemo surađivati i raditi u skladu svih političkih opredjeljenja, naglasio je Šeks nadajući se da "Sabor neće više biti mehanička glasaonica, ni klub s malo učinkovitosti".


Izbori su, rekao je, potvrdili opredjeljenje građana za provedbu reformi koje će osigurati gospodarski rast i pravno uređenu državu. Najavio je donošenje brojnih zakona koji te ciljeve trebaju osigurati, među njima novo radno zakonodavstvo, zakone vezane uz porezni sustav, financijski nadzor itd.

Pred Saborom je, kaže, vrijeme kada će morati donositi ključne odluke u odnosima sa svijetom, posebno jer je Hrvatska na pragu potpunog otvaranja prema EU. Moramo pokazati da smo sposobni za ostvarenje tog nacionalnog interesa, rekao je Šeks.

Vjerujem u parlamentarni konsenzus koji neće biti rezultat stranačke discipline nego mjera nacionalne i političke odgovornosti zastupnika, istaknuo je.

Šeks je zahvalio kolegama zastupnicima koji su mu iskazali povjerenje.

Za njegov izbor na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora glasovalo je 114 od 127 u dvorani nazočnih zastupnika.

Trinaest ih se, iz HSP-a i IDS-a, izjasnilo protiv.

Pročitajte više