Šeks primio veleposlanika R. Mađarske

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks razgovarao je u srijedu s veleposlanikom Republike Mađarske u Hrvatskoj, Laszlom Mohaijem, priopćeno je i saborske službe za odnose s javnošću.

Na početku razgovora, veleposlanih Mohai je uputio čestitke Šeksu povodom njegova izbora na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora, a sugovornici su izrazili uvjerenje da će Hrvatska i Mađarska, kao dvije susjedne i prijateljske zemlje, nastaviti jačati suradnju na svim područjima, a posebice u gospodarstvu. Veleposlanik Mohai je istaknuo da Mađarska, iako nekoliko koraka naprijed u odnosu na europski integracijski proces, posve jasno vidi mjesto Hrvatske u Europskoj uniji, te kako će joj pružiti svesrdnu pomoć kako bi što prije zauzela svoje mjesto u europskoj obitelji država.L

Predsjednik Šeks je zahvalio na mađarskoj potpori Hrvatskoj u njezinim integracijskim nastojanjima, te izrazio uvjerenje da će se sveukupni odnosvi dviju zemalja i dalje razvijati na dobrobit oba naroda.

Uz dugu i zajedničku povijest te identične vanjskopolitičke ciljeve, važan element koji spaja obje zemlje su pripadnici nacionalnih manjina, pri čemu je predsjednik Šeks naglasio da je RH uspjela realizirati visoke standarde u području zaštite i afirmacije prava i interesa kako mađarske, tako i ostalih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Postojeću razinu parlamentarne suradnje predsjednik Šeks je ocijenio uzornom, o čemu svjedoče brojni dosad ostvareni kontakti na najvišoj parlamentarnoj razini, a izražena je želja za jačanjem odnosa na razini odbora. U tom kontekstu, predsjednik Sabora je izvijestio sugovornika kako je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsjednice Mađarske nacionalne skuštine Katalin Szili za sudjelovanje na 16. susretu predsjednika Europskog parlamenta s predsjednicima parlamenata zemalja koje sudjeluju u procesu proširenja EU, a koji će se održati 4. veljače 2004. u Budimpešti.

Također je podsjetio na poziv upućen Katalin Szili da s izaslanstvom mađarskog parlamenta uskoro posjeti RH, izrazivši pritom nadu da će i to biti prigoda za produbljivanje parlamentarnih, ali i drugih odnosa dviju zemalja, dodaje se u priopćenju.

(Hina) pp rt

Pročitajte više