Šeks s predsjednikom Donjega doma o britanskoj potpori za ulazak u NATO

PREDSJEDNIK Sabora Vladimir Šeks sastao se u ponedjeljak s predsjednikom Donjega doma britanskoga parlamenta Michaelom Martinom i s njim razgovarao o suradnji parlamenata te o potpori Hrvatskoj za dobivanje što pozitivnijega mišljenja u završnom dokumentu summita NATOa u Istanbulu krajem ovoga mjeseca.

Vladimir Šeks boravi u dvodnevnom posjetu Engleskoj nakon kojega u srijedu putuje u dvodnevni posjet Škotskoj.

"Razgovarali smo o suradnji, a s obzirom na to da je Viggers važan u parlamentarnoj skupštini NATO-a, i o britanskoj potpori Hrvatskoj za dobivanje što pozitivnijega mišljenja i potpore za ulazak u NATO", rekao je Šeks za Hinu.

Dvojica parlamentarnih čelnika razgovarala su i o potrebi da britanski parlament što prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. "Izražena je potreba da britanski parlament što prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je u djelokrugu posla drugih odbora s kojima se sutra sastajemo, odbora za vanjsku politiku i europska pitanja", rekao je Šeks.

On je izrazio uvjerenje da će u srijedu, kad se sastaje s predstavnicima drugih parlamentarnih odbora, dobiti jasniji odgovor na to pitanje, te najavio da će pokrenuti i pitanje potrebe ukidanja vize za hrvatske državljane koji putuju u Veliku Britaniju.

Prije susreta s Michaelom Martinom Šeks se sastao s predsjednikom odbora za obranu Donjega doma Peterom Viggersom kojega je zanimalo stanje u Hrvatskoj i hrvatska postignuća i očekivanja uoči istanbulskoga summita NATO-a krajem lipnja, rekao je predstojnik Šeksova ureda.

Šeks je Viggersu rekao kako je svjestan činjenice to nije summit proširenja i neće se baviti proširenjem, ali da Hrvatska u završnom dokumentu ipak očekuje pozitivne naznake koje bi se odnosile na Hrvatsku i ostale zemlje potpisnice Jadranske povelje, rekao je predstojnik Boris Abramović.

Viggers je, prema Abramovićevim riječima, iskazao poseban interes za hrvatsku ulogu u jugoistočnoj Europi.

Unatoč stanovitom iskoraku u odnosu na druge zemlje, dobivanjem statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, rekao je Šeks, mi ne bježimo iz regije, već iz te pozicije nastojimo biti pokretač regije i faktor stabilnosti u sigurnosnom i svakom drugom smislu.

(Hina) xvm ysb

Pročitajte više