ŠEKS SE SASTAO S PATTENOM

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks sastao se u petak s Chrisom Pattenom, povjerenikom Europske komisije za vanjske odnose, u okviru njegova posjeta Hrvatskoj, priopćila je Saborska služba za odnose s javnošću.

Šeks je izrazio je zadovoljstvo Pattenovim posjetom Saboru u, kako je rekao, povijesnom razdoblju kada se Hrvatska nada dobivanju statusa kandidata i određivanju datuma početka pregovora na predstojećem Europskom vijeću u Bruxellesu 17. ili 18. lipnja.

Zahvalio mu je na značajnoj ulozi u donošenju vrlo pozitivno intoniranog avisa, čime je prepoznat hrvatski napredak u ispunjavanju kopenhaških i drugih kriterija za članstvo u EU, stoji u priopćenju.

Hrvatski sabor će i dalje davati punu potporu svim Vladinim mjerama i odlukama vezanim uz postizanje članstva u EU, rekao je Šeks i dodao da je potrebno usvojiti još 43 u potpunosti usklađena zakona u hitnom postupku do kraja godine. Od najvažnijih unutarnjih reformskih zahvata koje očekuju Hrvatsku, Šeks je naznačio reforme pravosuđa i državne uprave.

Povjerenik Patten pohvalio je impresivan napredak koji je Hrvatska ostvarila u zadnje četiri godine u procesu ispunjavanja potrebnih kriterija za članstvo u EU, istaknuvši kako je europska komisija vrlo dobro surađivala s prethodnom, a takva se suradnja nastavlja i sa sadašnjom Vladom.

Posebno je pohvalio ulogu Hrvatskoga sabora u procesu usvajanja pravne stečevine EU i njezina inkorporiranja u domaće zakonodavstvo i istaknuo zrelost donesene odluke Hrvatskoga sabora o ekološko-ribolovnoj zoni, zaključuje se u priopćenju Saborske službe za odnose s javnošću.

(Hina) xpp/xbcav ydgk

Pročitajte više