Šeks uputio čestitke predsjednicima parlamenata zemalja koje ulaze u EU

POVODOM povijesnog proširenja Europske unije 1. svibnja, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uputio je u petak u ime svih zastupnika Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime, srdačne čestitke predsjednicima parlamenata deset pristupajućih zemalja.

Kako se kaže u priopćenju Sabora, u čestitki se ističe da je Hrvatska, kao zemlja koja i sama prolazi kroz intenzivne procese sveobuhvatnih reformi i prilagodbe domaćeg zakonodavstva europskom, svjesna složenosti i širine obveza koje su navedene zemlje morale ispuniti na svom putu u punopravno članstvo.

Šeks je uputio čestitke ne samo parlamentima i drugim tijelima državne vlasti, već i svim građanima pristupajućih zemalja, koji su, kako se ističe, pokazali "predanost i snagu u uspješnom okončanju ovog važnog i zahtjevnog posla".

Predsjednik Sabora ocjenjuje kako je Europa ovim epohalnim proširenjem učinila velik korak ka konačnom ujedinjenju kontinenta, te iskazala spremnost da vlastitu budućnost izgrađuje zajednički sa svim zemljama koje su spremne preuzeti društvene i gospodarske obveze razvijene demokracije.

Nedavno dobiveni pozitivan avis Hrvatskoj, i, nadamo se, njezino skoro stjecanje statusa kandidata i početak pregovora o pristupanju, nesumnjivo predstavljaju važan korak u tom pravcu, naglasio je Šeks koji je također zahvalio na potpori iskazanoj Hrvatskoj na budimpeštanskom sastanku zemalja sudionica procesa proširenja. Izrazio je uvjerenje da će nam nove članice EU i dalje pružati potporu te biti pouzdan prijatelj i oslonac na našem putu prema europskim integracijama, dodaje se u priopćenju.

(Hina) pp ymaš

Pročitajte više