Šeks: Uz opomenu, zastupniku i novčana kazna?

PREDSJEDNIK Sabora Vladimir Šeks drži da bi trebalo razmisliti da se zastupnicima, uz opomenu, izriču i novčane kazne od sto, dvjesto kuna.

Opomene na sjednici, koje se sada izriču (temeljem saborskog Poslovnika) nemaju nikakvog učinka, ocijenio je Šeks na konferenciji za novinare, dodavši kako bi, možda, trebalo razmisliti o njihovu povezivanju s novčanim kaznama.

Iako će o toj ideji s ostalim parlamentarnim kolegama razgovarati tek na jesen, Šeks ne odbacuje mogućnost da se tako prikupljena sredstva usmjere u neki humanitarni ili edukativni fond.

Predsjednik Sabora kaže kako će se morati ozbiljno razmisliti i o opstanku instituta netočnog navoda, kojeg zastupnici sada zapravo koriste za polemička sučeljavanja s drugim zastupnicima.

Šeks vjeruje da će za prvo jesensko zasjedanje biti spreman nadograđeni sustav elektroničkog glasovanja koji treba omogućiti da se vidi kako su zastupnici pojedinačno glasovali.

Za nadogradnju tog sustava trebat će platiti od 180 tisuća do 250 tisuća kuna.

Šeks je odbacio tvrdnje da HDZ ne koristi elektroničko glasovanje zbog bojazni da bi njegovi zastupnici tada glasovali različito.

Ako se i dogodi da netko od zastupnika iskoči, Poslovnik i sada dozvoljava klubu da traži ručno glasovanje, pojasnio je.

Predsjednik Sabora iznio je i podatak da je za sve saborske investicije ove godine proračunom predviđeno 12 milijuna kuna, što uključuje i troškove klimatizacije Sabora i dovršetak obnove zgrade u Demterovoj ulici.

Potvrdio je da su ti radovi prva veća ulaganja u Sabor nakon gotovo desetljeća, koliko je prošlo od prve veće obnove saborske zgrade.

Pročitajte više