Seks&država: Titova "dildo" štafeta prodaje se za sitne pare

ŠTAFETU koja je, tvrdili su to mnogi povjesničari, simbolično najavila raspad Jugoslavije kada se u javnosti pojavila 1987. godine, prodaju u beogradskoj aukcijskoj kući Limundo za 372 eura. Međutim, tu ni ne bi bilo ništa zanimljivoga ili spornog da se ne radi o kontroverznoj štafeti koja oblikom neodoljivo podsjeća na falusni simbol. Osim toga, riječ je i o jednoj od posljednjih simbola vlasti koju je ustrojio Tito, o kojoj ovaj predmet izrađen u čast njegovog rođendana i Dana mladosti, svjedoči.

"Falus bratstva i jedinstva iz 1987. godine, koji je poslije 64 dana putovanja završio u rukama Hašima Redžepija, predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, definitivno je najavio raspad Jugoslavije", za Alo je pojasnio gore navedenu tvrdnju ugledni srpski povjesničar, Miodrag Joksimović.

Štafetu je aukcijskoj kući ponudio Neša iz Praćina, koji ju je nedavno, tvrdi, ponovo otkrio na tavanu. Početna cijena joj je, kažu iz Limunda, simbolična, te iznosi trideset i pet tisuća dinara, što odgovara iznosu od 372 eura. Njezina povijesna vrijednost je, kažu u Limundu, neprocjenjiva.

"Originalna je, brate! Dobio je ja od majora!"

Štafeta je izrađena od debelog, kvalitetnog stakla, gornji dio predstavlja obličje baklje, a ispod njega stoji maršalski znak. Izvrsno je očuvana, ali joj je potrebno malo čišćenje. Isto kaže i Neša, ponosni vlasnik.

"Originalna je, brate. Dobio je ja odavno od jednog gardijskog majora, još iznutra ima ustajale prašine, ali lako se očisti! A prašina je u njoj zbog šupljine, koja je napravljena da se unutra stavi čestitka Josipu Brozu, ali nje, nažalost, nemam", priča Neša.

A tko se više sjeća tih famoznih štafeta, simbola proslave Dana mladosti kojem je grah baš pao na Titov rođendan, kako kruže uzduž i prijeko Jugoslavije... Svaki put su kretale iz drugog mjesta, nabile su tradiciju dugu četrdeset i dvije godine (manifestacija se održavala od 1954. do te posljednje, iz koje datira i ova naša, 1987. godine, bez iznimke), bila je nošena "hiljadama ruku omladinaca", išla od Vardara do Triglava, i tko zna gdje sve završila.

I vodu pijemo ravno iz luleka...

Dobro, barem za ovu znamo gdje je. A prisjetili smo se i što predstavlja: "Izbor je u to vrijeme bio više nego skandalozan, dok danas svi mi pomalo pijemo vodu, običnu ili mineralnu, gazirane ili negazirane sokove - vjerovali ili ne - ravno iz luleka. Većina flaša je dizajnirana tako da liče na penis", podsjeća Joksimović.

Što govori "penis" za druga Tita?

Što govori "penis" druga Tita? Države u kojima se političke provokacije poslužuju od ranog jutra uz kavu, umjesto šlaga, trebaju i simbolične provokacije, tek toliko da ih se ponekad podsjeti što im slijedi? Kažu da je istina.

Pročitajte više