Seljaci odlaze u povijest: Japanska tvrtka otvara farmu u kojoj cijeli proces uzgoja rade roboti

Screenshot: YouTube

JAPANSKA kompanija Spread, piše Bug.hr, već je 2006. godine otvorila unutrašnju farmu koja doprema zelenu salatu u 2.000 dućana na području Tokija, a sada radi na novom poboljšanom modelu tvornice povrća koja će, za razliku od sadašnje farme, biti u potpunosti automatizirana.

Krajnji cilj je, naime, stvoriti farmu bez farmera, tvornicu povrća u kojoj će svaku fazu proizvodnje, od sijanja sjemena, preko presađivanja i uzgajanja, pa sve do pakiranja, vršiti roboti.

Automatizacija procesa povećala bi proizvodnu moć, pa bi novi model farme mogao primjerice skupiti 30.000 glava zelene salate dok se u tradicionalnoj farmi, koja uzgaja povrće na polju istih dimenzija, može uzgojiti 26.000 glava.

Osim toga, automatizirane unutrašnje farme imaju još nekoliko prednosti kao što je očuvanje okoliša jer ovakve farme zahtijevaju manje vode od tradicionalnih, a tehnologija omogućuje i recikliranje 98% iskorištene vode. Zatim, najavljen je i sustav osvjetljavanja koji će se bazirati na obnovljivoj energiji, a kontrolirat će se i temperatura, vlažnost i stupanj ugljičnog dioksida optimalni za razvoj biljke.

Osim toga, neće biti potrebni ni razni pesticidi i herbicidi, a nema ni opasnosti da urod propadne zbog suše ili neke druge prirodne nepogode.

Iako se još uvijek radi na automatizaciji cjelokupne proizvodnje, najavljena je gradnja nove farme u 2016. godini, a otvorenje u 2017. godini. Potpuna automatizacija farme i ova razina samoodrživosti rezultirat će smanjenjem izdataka proizvodnje, što će se utjecati i na manju cijenu povrća, a Spread ovakve farme planira graditi diljem svijeta.

Pročitajte više