Semneby: Hrvatska ima prigodu riješiti pitanja iz mandata OESS-a

ŠEF MISIJE OESSa u Hrvatskoj Peter Semneby ocijenio je u petak, nakon sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, da je Hrvatska ušla u fazu u kojoj ima odličnu prigodu rješiti pitanja iz mandata OESSa, što se posebice odnosi na manjinska prava, povratak izbjeglica i imovine te suradnju s Haškim tribunalom.

"S Predsjednikom sam razgovarao o novoj političkoj situaciji u zemlji i prigodama koje ona otvara u smislu napretka i rješavanja pitanja u kojima OESS ima mandat, a to se posebice odnosi na manjinska prava, povratak izbjeglica i suradnju s Haagom", rekao je Semneby nakon sastanka s Mesićem.

"Činjenice da su visoki predstavnici buduće Vlade pozvali na povratak izbjeglica, da je postignut sporazum s predstavnicima srpske manjine u parlamentu i da Hrvatska ulazi u odlučnu fazu procesa priključenja EU, daljnji su znaci da se pojavljuju dobre mogućnosti rješavanja tih pitanja", naglasio je Semneby.

Semneby je ponovio da OESS još uvijek ima svoju ulogu u Hrvatskoj i naglasio da ne želi špekulirati koliko će dugo ta organizacija imati svoju misiju u zemlji. Rekao je da će se OESS u sljedećem mandatu usredotočiti na provedbu zakonskih rješenja i programa Vlade u pitanjima za koje ima mandat, posebice naglasivši provedbu Ustavnog zakona o pravima manjina.

Predsjednikov savjetnik za unutarnju politku Igor Dekanić kratko je izjavio da Mesić smatra da je uloga OESS-a vrlo značajna i da njezinu misiju Hrvatska mora promatrati kao pomoć u vlastitom razvoju i demokratizaciji.

Stalno vijeće OESS-a razmatralo je u četvrtak u Beču polugodišnje izvješće o Hrvatskoj i odlučilo produljiti mandat misije u Zagrebu do 31. prosinca 2004. godine.



Pročitajte više