Šešelj i Margetić pozvani pred Haški sud 14. lipnja

HAŠKI sud zakazao je za 14. lipnja prvo pojavljivanje pred sucem Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića, direktora i bivšeg glavnog urednika lista "Hrvatsko slovo", kako bi se izjasnili o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, zbog objave iskaza zaštićenog svjedoka.

"Prema rasporedu koji imam, prvo pojavljivanje Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića predviđeno je za utorak 14. lipnja u 14:15 sati", potvrdio je u četvrtak glasnogovornik ICTY-a Jim Landale u telefonskom razgovoru iz Den Haaga.

Istog dana u 10:00 sati ujutro pred suca će prvi puta stupiti i druga dva hrvatska optuženika za nepoštivanje suda, glavni urednik "Hrvatskog lista" iz Zadra Ivica Marijačić i suradnik lista Markica Rebić, bivši obavještajac i savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost, zbog objave iskaza drugog zaštićenog svjedoka.

"Od sve četvorice bit će zatraženo da se izjasne o krivnji prema optužbama za nepoštivanje suda", rekao je Landale.

Odluka o terminu prvog pojavljivanja Marijačića i Rebića donesena je 31. svibnja, dok je poziv za Šešelja i Margetića u Ministarstvo pravosuđa stigao tek jučer, a oni bi ga trebali u petak poslijepodne preuzeti u Županijskom sudu u Zagrebu.

Dobivanje poziva za sud pet dana prije ročišta krajnje je neuobičajeno u praksi bilo kojeg suda, pa tako i Haškog, te ne čudi da su optuženi i njihovi odvjetnici zatečeni tom odlukom.

"Pitanje je da li ćemo uopće ići 14. lipnja, ne mogu se pozivi slati na pet dana. To je jako neobično. Možda ćemo obavijestiti vijeće zbog tog postupka", rekao je Šešeljev odvjetnik Željko Olujić.

Napomenuo je kako je Šešelj dobio samo poziv Županijskog suda a sutra, kada ga primi, vidjeti kako će se pripremiti i hoće li tražiti da njegovu obranu financira Haški sud.

Sam Šešelj izjavio je kako ne zna "ni tko daje kartu, niti tko plaća prijevoz", a kamoli da ima sredstva da bi sam financirao obranu.

Naglasio je kako "stoji na raspolaganju hrvatskoj državi za sve susrete s Haškim sudom", ali je najavio da će se sutra obratiti za pomoć Vladinom Uredu za suradnju s ICTY-em.

Domagoj Margetić je kazao kako mu se nitko iz Vlade još nije obratio otkako je podignuta optužnica, te kako "nije siguran da će sutra preuzeti poziv i da će 14. lipnja ići u Den Haag".

Naglasio je kako mu je putovnica oduzeta još od 2002. godine, zbog objavljivanja nekih drugih tajnih dokumenata u "Hrvatskom slovu", te da ne zna hoće li mu biti vraćena zbog odlaska u Den Haag.

Haški sud će platiti zrakoplovne karte optuženima, a ukoliko dokažu da nemaju sredstava sud će im pokriti i troškove obrane, kazao je za Hinu visoki Vladin dužnosnik.

Na upit o Margetićevim problemima s putovnicom, isti izvor je kazao da će mu ona vjerojatno biti vraćena jednokratno, radi odlaska pred Haški sud.

Ukoliko bi se izjasnili da su krivi, uslijedila bi samo jednodnevna rasprava o kazni, uz naknadno izricanje presude, no budući da su sva četvorica najavila kako će odbaciti optužbe, suđenje će im vjerojatno biti zakazano za jesen.

Šešelj kao izdavač i Margetić kao glavnog urednika "Hrvatskog slova", optuženi su 26. travnja 2005. zbog objave identiteta i izvadaka transkripta iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću danog 16. ožujka 1998.

Marijačića i Rebića tereti se za nepoštivanje suda zbog toga što su 18. studenoga 2004. u "Hrvatskom listu" objavili identitet drugog zaštićenog svjedoka i transkript njegovog iskaza sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću 19. prosinca 1997.

U sklopu istrage objavljivanja iskaza zaštićenih svjedoka u hrvatskim medijima i na internetu, u Zagreb će idućeg tjedna doputovati posebni istražitelj ICTY-a koji ima zakazane razgovore s više osumnjičenih za objavu transkripta.

Iako je protiv njega već podignuta optužnica, poziv za razgovor 17. lipnja dobio je i Stjepan Šešelj, što se navodno povezuje s istragom izvora preko koga su hrvatski mediji došli do spornog transkripta, no ni jedan od sugovornika to nije želio potvrditi.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, za djelo nepoštivanja suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija tih kazni.

U dva slučaja do sada izrečena je kazna od četiri mjeseca zatvora, a jedini slučaj s novinarom obustavljen je nakon objave isprike.

Pročitajte više