ŠEŠELJ NEGIRA PROTJERIVANJE HRVATA IZ VOJVODINE

Svi srbijanski mediji u subotu su objavili vijest o optužnici protiv lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja, koja je i službeno objavljena u Den Haagu, te prenose Šešeljevu izjavu medijima da je već kupio avionsku kartu za Amsterdam za 24. veljače,da tamo ´ide sam´, te da neće dopustiti da ga Vlada Srbije izručuje u Den Haag.

Današnji dnevnik ´Blic´ donosi Šešeljevu izjavu o jednoj od točaka optužnice, koja ga tereti za istjerivanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci u svibnju 1992. godine.

´Kad je riječ o ´slučaju Hrtkovci´, nikad nijedan Hrvat nije protjeran iz Srbije ukoliko je bio državljanin SRJ. Nijednom Hrvatu nije oteta imovina ovdje, oni koji su otišli mijenjali su imovinu, a u toj razmjeni je redovno posredovala Rimokatolička crkva. U Hrtkovcima ne postoji nijedna kuća koja je pripadala nekom Hrvatu, iz koje je Hrvat protjeran i na silu se uselio Srbin. U Hrtkovcima smo najprije imali miting 6. svibnja 1992. godine i na tom mitingu sam pročitao spisak imena ljudi iz Hrtkovaca koji su dobrovoljno otišli u ustaški zbor nacionalne garde. Ja sam te ljude javno prozvao, oni su iz Hrtkovaca, državljani Srbije, a otišli su da se bore za ustašku državu i da ugnjetavaju srpski narod´, rekao je Šešelje.

Na najavu predsjednika Skupštine Vojvodine Nenada Čanka da će u Den Haagu, u postupku protiv Slobodana Miloševića, svjedočiti i o ´slučaju Hrtkovci´, u javnosti su se proteklih dana - osim Šešelja - oglasili ministar za Srbe izvan Srbije Brana Crnčević i vođa jedne od paravojnih jedinica u ratu protiv Hrvatske Mirko Jović, s tvrdnjom da ´nijedan Hrvat nije otjeran iz Srbije´.

´Za nas izraz ´otjerati´ znači dovesti čovjeka u takvu situaciju da bi daljnji boravak na nekom mjestu ugrozio njegov život i život njegove obitelji. Način na koji su Hrvati istjerivani iz Vojvodine i Srbije su ubojstva, bombaški napadi na kuće i imanja, pucanje po kućama, fizičko izbacivanje iz kuća i odvođenje na ´informativne razgovore´, veliki rizik po život i zdravlje, društvena izoliranost, gubljenje posla zbog nacionalne pripadnosti, šikaniranje djece u školi i slično´, objavljuje današnji ´Glas javnosti´ riječi predsjednika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Bele Tonkovića, koji je iznio podatke po kojima je iz Srbije nakon 1991. godine iseljeno oko 45.000 Hrvata. Zabilježeno je oko 100 bombaških atentata i paljevina kuća i imanja Hrvata od 15. travnja 1991. do 1. prosinca 1995. godine, kao i 16 bombaških napada, paljevina i zauzimanja katoličkih crkava, samostana i drugih sakralnih objekata u mjestima gdje su vjernici većinom Hrvati, naveo je Tonković.

Pročitajte više