Šesnaestogodišnja Filipinka trudi se da ne ostane ponovno trudna, ovo je njezina priča

Screenshot: CNN

FILIPINI imaju izrazito visoku stopu tinejdžerskih trudnoća, no konzervativni zakoni i snažna Katolička crkva u toj zemlji zabranjuju korištenje kontracepcijskih sredstava i drugih oblika planiranja obitelji. Napori vlade i nevladinih organizacija za planirano roditeljstvo ipak polako pokreću promjene, prenosi CNN.

Šesnaestogodišnja Hazel Encarnacion živi u Tondu, jednom od najsiromašnijih i najnapučenijih dijelova glavnog grada Filipina, Manile. Hazel je ponosna majka tromjesečne djevojčice, no želja joj je do drugog djeteta pričekati još pet godina.

Međutim, to na Filipinima nije tako jednostavno. Filipini su vrlo religiozna zemlja u kojoj je pobačaj protuzakonit, a kontracepcijska sredstva rijetko se koriste.

Službena državna statistika ipak upućuje na pozitivan pomak. Prema ispitivanju tamošnje vlade, djecu je prošle godine imalo 9 posto Filipinki između 15. i 19. godine, u odnosu na 10 posto 2013. godine.

Brojke su još uvijek visoke u odnosu na globalnu stopu maloljetničke trudnoće koja je prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije 2015. godine iznosila 4,7 posto.

Stanovništvo nema točne informacije o kontracepcijskim sredstvima

Novo filipinsko zakonodavstvo i nevladine organizacije trude se Filipinkama olakšati pristup kontracepciji. Encarnacion je korisnica jednog takvog besplatnog programa neprofitne organizacije Likhaan. U lijevu ruku ugrađen joj je kontracepcijski implantat.

"To je bila moja odluka. Želim samo dvoje djece", kaže Encarnacion. Njezin muž zarađuje manje od 30 kuna dnevno kao dostavljač, a par želi s drugim djetetom pričekati dok ne zarade dovoljno novca. Prije nego što je prvi put ostala trudna, Encarnacion je mislila da je kontracepcija samo za žene koje već imaju djecu.

Prema državnom istraživanju iz 2017. godine, pristup kontracepcijskim sredstvima nema 28 posto vjenčanih mladih žena i gotovo polovina nevjenčanih spolno aktivnih mladih Filipinki.

Velika moć Katoličke crkve koči planirano roditeljstvo

Žene s više od desetero djece nisu rijetkost u siromašnim četvrtima Manile. Zbog nepristupačnosti kontracepcije mnoge od njih okreću se pobačaju.

Međutim, boje se i srame priznati da su pobacile zbog strogih zakonskih i vjerskih zabrana pobačaja i kontracepcije. Prema popisu stanovništva iz 2014. godine, 80 posto Filipinaca izjašnjavalo se kao katolici.

Ipak, vlada je 2002. godine, nakon 14-godišnje pravne bitke protiv Katoličke crkve, donijela zakon koji nalaže univerzalni pristup kontracepciji i spolnom odgoju.

Zakon je konačno stupio na snagu tek krajem prošle godine nakon što je poništena privremena zabrana upotrebe 51 vrste kontracepcijskih sredstava zbog bojazni da ona mogu izazvati pobačaj.

"Koja adolescentica pita svoje roditelje?"

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte podupire planirano roditeljstvo, no našao se na metama kritike nakon što je izjavio da bi žene trebale koristiti pilule i injekcije umjesto kondoma, jer oni muškarcima "nisu ugodni".

Međutim, zahvaljujući Duterteovu izvršnom nalogu kojim je prošle godine naložio veće potpore kontracepciji, Filipini su korak bliže svom cilju smanjenja siromaštva za 13 posto do 2022. godine.
Prema zdravstvenoj radnici Magdaleni Bacalando, kontrolu rađanja u zemlji još uvijek koči zakon pod kojim maloljetnice za korištenje kontracepcije moraju dobiti pristanak roditelja.

U Tondu, većina djevojaka ostane trudna u 15. ili 16. godini. Granica pristanka na spolni odnos u Filipinima je 12 godina.

"One su već spolno aktivne. Neće pitati roditelje. Koja adolescentica pita svoje roditelje?" pita se Bacalando, koja radi za Likhaan.

Stanje na Filipinima ipak se poboljšava. Prema službenim brojkama, stopa fertiliteta s 3 djeteta po ženi 2013. godine pala je na 2,7 prošle godine. Broj maloljetničkih trudnoća također je smanjen.

Tako je 2013. godine ostalo trudno 5 posto 16-godišnjakinja, a lani 3,7 posto.

"Bojim se Boga, no nisam imala izbora"

Žene koje žele pobačaj osuđene su na jeftine i riskantne zahvate. 52-godišnja majka 11 djece koja je željela ostati anonimna priznaje da je pobacila tri puta. Jedan od zahvata platila je oko 140 kuna, nakon čega je završila u bolnici jer nije mogla zaustaviti krvarenje.

U bolnici su joj zaprijetili tužbom. Prema filipinskom Kaznenom zakonu pobačaj je kažnjiv kaznom od šest mjeseci do šest godina zatvora.

"Bojala sam se Boga, no nisam imala drugog izbora jer je moj život bio jako težak. Moj muž nije imao stalan posao", kaže 52-godišnjakinja.

Drugu trudnoću okončala je pomoću pilula s crnog tržišta i posjeta lokalnoj vračari. "Snažno mi je stiskala trbuh. Kako se beba micala, ona je samo još jače stiskala kako bi ju zgnječila. Bilo je vrlo bolno, no morala sam to podnijeti", kaže anonimna žena.

52-godišnjakinja se zalaže za planiranje obitelji jer ne želi da njezinih devet kćeri doživi istu sudbinu.

"Moje prijateljice, rođakinje i snahe sve koriste kontracepciju jer ne žele ponovno ostati trudne", dodaje.

Pročitajte više