Šest podataka o holokaustu

Tjedan u kojem se diljem svijeta obilježava sjećanje na žrtve holokausta svoj će vrhunac doživjeti u četvrtak kada će se obilježiti 60. godišnjica oslobađanja logora AuschwitzBirkenau, najvećeg nacističkog logora smrti.

Objavljujemo šest podataka o holokaustu, nacističkim progonima i genocidu izvršenom u razdoblju od 1933. do 1945. godine.

- Prema podacima memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema, diljem Europe ubijeno je gotovo 6 milijuna Židova u sklopu "konačnog rješenja" koje je Adolf Hitler namijenio za tzv. "rješenje židovskog pitanja"

- Odluka o ubijanju svih europskih Židova donesena je krajem 1941. a nacistički dužnosnici na konferenciji u Wannseeu u siječnju 1942. koordinirali su mehanizme za masovna ubojstva.

- Većina žrtava holokausta ubijena je u šest nacističkih logora smrti. Auschwitz-Birkenau u Poljskoj bio je najveći logor i u njemu je ubijeno najmanje 1.5 milijun ljudi, od toga 1.1 milijun Židova, prije nego što su logor oslobodili vojnici Crvene armije 27. siječnja 1945. godine.

- Najmanje je 1.5 milijuna djece ubijeno u holokaustu. Procjenjuje se da je samo 11 posto židovske djece koja su bila živa 1933. preživjelo holokaust.

- Iako su se sve zemlje službeno složile da se Auschwitz više nikada ne smije ponovniti, neki znanstvenci koji su se bavili holokaustom optužuju saveznike što nisu bombardirali željezničke pruge koje su Židove iz Europe vlakovima dovozili u nacističke logore. Dobitinik Nobelove nagrade za mir, židovski književnik Elie Wiesel, i sam preživjeli zatočenik nacističkih logora, to je opisao kao "sramnu indiferentnost prema masovnim ubojstvima".

-SAD i Velika Britanija sakupili su tijekom rata veliki broj obavještajnih podataka o koncentracijskim logorima, smatraju povjesničari, ali za svoj su prioritet izabrali vojnu pobjedu nad nacističkom Njemačkom, a ne spašavanje europskih Židova.

(Hina) xnab ydj

Pročitajte više