Seul traži isključenje Tokija iz multinacionalnih pregovora

SJEVERNA Koreja zatražila je da se Japan isključi iz multinacionalnih pregovora o nuklearnom programu, s obzirom na pojačane tenzije između dviju zemalja oko problema nestalih japanskih državljana za vrijeme hladnog rata, izvijestili su u petak mediji.

"Sjevernokorejskim predstavnicima postalo je teško sjediti za istim pregovaračkim stolom s japanskima koji ne pokazuju nikakav moral ni vjeru", objavljeno je u četvrtak navečer u programu sjevernokorejske televizije, a prenosi agencija Yonhap.

Japan je jedna od šest zemalja sudionica pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Pregovori su zamrznuti nakon što je Pyongyang bojkotirao sjednicu u rujnu.

Napetosti između Japana i Sjeverne Koreje nedavno su se pojačale zbog slučaja otetih japanskih državljana tijekom hladnog rata.

Prošli je petak glavni tajnik u japanskoj vladi Hiroyuki Hosoda Pyongyangu zaprijetio "oštrim odgovorom" ako taj "staljinistički režim" ne bude surađivao kako bi se saznala sudbina nestalih, a promatrači smatraju da je aludirao na moguće ekonomske sankcije.

Pročitajte više