Sever iz Sindikata: Nema nikakvog razloga da trgovine rade nedjeljom

Foto: Patrik Macek/Pixsell

PREDSJEDNIK Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Media servis je komentirao novi pokušaj vlade da zabrani rad nedjeljom, osim 16 nedjelja kojima bi trgovine kroz godinu mogle biti otvorene.

"Ovih 16 jest pomak, ali..."

"Činjenica je da nema doista nikakvog ozbiljnog ili valjanog razloga zbog kojeg bi trgovine trebale biti otvorene nedjeljom, i ovih 16 nedjelja je previše. Ali u svakom slučaju to jest pomak u odnosu na to da je dosad bilo moguće raditi 52 nedjelje u godini.

Ovih 16 jest pomak, ali trebalo se ipak napraviti još malo izdašnije. Nekakav argument da smo mi turistička zemlja pa da zbog toga trgovine trebaju raditi, to je očito pogrešan koncept samoga turizma", kaže Sever.

Mnogi propitkuju zašto se trgovine dovode u povlašteni položaj u odnosu na, primjerice, kafiće ili restorane, pa i to hoće li izmjene Zakona o trgovini ponovno pasti na Ustavnom sudu.

"U njemačkoj je Ustavni sud odlučivao o nekakvoj takvoj pritužbi i vrlo jasno su rekli da ne može biti interes kapitala iznad interesa radnika i pri tome nikome nije palo na pamet propitkivati zašto primjerice rade kafići ili restorani, a ne rade trgovine. Ne vjerujem da bi se i hrvatski Ustavni sud spustio tako nisko'', odgovorio je Sever.

Pročitajte više

 

Pročitajte više