SFOR ponovo pretražuje na Palama

PRIPADNICI Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) ponovo su u utorak izveli operaciju potrage za ratnim zločincima na području Pala i to neposredno po završetku slične akcije koja je trajala prethodna dva dana.

Glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan potvrdio je novinarima tijekom dana kako je prošle noći oko 1 sat i 30 minuta na Palama započela operacija koja je u prvim popodnevnim satima još uvijek trajala. Vojnici SFOR-a ovoga puta pretražuju kuću u naselju Breznik, istočno od središta Pala.

"Materijal koji bi mogao imati obavještajnu važnost već je prikupljen a detaljna pretraga i dalje traje", kazao je satnik Sullivan.

On je potvrdio kako je ova akcija dio kontinuiranih napora vlasti BiH i SFOR-a usmjerenih protiv ratnih zločinaca i njihovih pomagača no nije želio pojasniti kakav zapravo objekat SFOR pretražuje.

Televizija Republike Srpske izvjestila je kako je meta posljednje operacije SFOR-a stara obiteljska kuća Radovana Karadžića. Prema ovom izvoru, taj je kuća zapravo napuštena i u njoj ne boravi nitko osim domara. Tu osobu SFOR je, navodno, ispitivao o tome kada je posljednji put Karadžić boravio u kući i kada je viđen na Palama. U operaciji SFOR-a ponovo sudjeluju i pripadnici policije Republike Srpske.

Glasnogovornik Sullivan istaknuo je u utorak kako su lokalni policajci veoma profesionalno i aktivno sudjelovali u akcijama vođenim krajem prošlog tjedna. Pohvale policajcima Republike Srpske uputio je i Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) čiji je glasnogovornik Kevin Sullivan izjavio kako je riječ o značajnom koraku ka ispunjenju uvjeta postavljenih pred vlasti u Banja Luci.

Predsjednik Parlamenta RS Dragan Kalinić, komentirajući u ponedjeljak operaciju SFOR-a na Palama, novinarima je kazao kako lokalna policija ima jasnu obvezu surađivati na privođenju osoba koje traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Kalinić, koji važi za jednog od najbližih ratnih suradnika Radovana Karadžića, istaknuo je kako je dužnosnicima Republike Srpske u posljednje vrijeme u nekoliko navrata jasno rečeno da ih čekaju sankcije ne pokažu li spremnost na suradnju s Haaškim tribunalom.

Konkretna suradnja na ovom planu preduvjet je kojega je postavio NATO kako bi na summitu najavljenom za lipanj u Istambulu razmatrao primanje BiH u program "Partnerstvo za mir".

(Hina) rm sb

Pročitajte više