SFOR u BiH traži Gotovinu; dvije osobe uhićene

STABILIZACIJSKE snage NATO-a zadržale su u nedjelju u pritvoru dvije osobe s područja općine Prozor-Rama na sjeveru Hercegovine, izvjestio je SFOR a očevici tvrde da su tražili haškog optuženika Antu Gotovinu i pokušali provaliti u prostorije Franjevačkog samostana na Šćitu.

"Prigodom ove akcije privedene su dvije osobe i istraga je u tijeku", priopćeno je iz višenacionalne divizije SFOR-a Jugoistok.

Pojašnjava se da su se pripadnici Stabilizacijskih snaga bez najave spustili i pretražili riječni poluotok Dronjići u Prozoru.

Očevici iz Rame tvrde da su SFOR-ovci tražili Antu Gotovinu.

"Vojnici SFOR-a govorili su nam za vrijeme akcije da traže osobu koja šteti i nama i vama", rekao je neimenovani izvor iz Rame.

Dodao je da je glavno raskrižje u Rami i cesta prema Franjevačkom samostanu Šćit i jutros blokirana. Prema njegovim riječima helikopteri Stabilizacijskih snaga od 15.00 sati jučer su počeli nadlijetati Ramu, a zatim su u cijeloj općini postavljene cestovne zapreke. Sinoć oko 22.00 sata pripadnici mirovnih snaga pokušali su pretresti Franjevački samostan na Šćitu objavljeno je na internet stranici Rame (www.rama.co.ba).

"Vrhunac nasilja dogodio se kad su se snage SFOR-a s 5-6 oklopnih transportera i oklopnih vozila oko 22 sata zaustavile pred samostanom. Vojnici su opkolili samostan, Gospino svetište i Kuću mira s potpunom ratnom opremom, nasilno išli u crkveno dvorište i prostor pred Kućom mira", piše u informaciji na internetu.

SFOR, međutim, u priopćenju nije spomenuo akciju u blizini samostana na Šćitu.

"Ponosan sam na ovu akciju koje su snage provele brzo i neprimjećeno. Ovo je još jedan pokazatelj naše volje i mogućnosti da bilo gdje, u bilo koje doba održavamo i uspostavljamo mirno i sigurno okruženje" rekao je zapovjednik višenacionalne brigade Jugoistok, brigadni general Gian Marco Chiarini.

Iz Rame dodaju da je gvardijan fra Mato Topić odbio pretres samostana i Kuće mira u kasnim noćnim satima te su se nakon polusatne rasprave pripadnici SFOR-a povukli. Dodaje se da su helikopteri tijekom cijele noći u niskom letu nadlijetali Ramu.

Očevici tvrde da je i danas blokirano glavno raskrižje u Rami i prometnica prema Samostanu na Šćitu.

Prema ranijim medijskim napisima Gotovina se krije na prostoru sjeverne Hercegovine između teško pristupačnih planinskih područja Rame i jezera Blidinje u posuškoj općini.



Pročitajte više