Sharon o povlačenju iz Gaze, pregovorima sa Sirijom

PLAN povlačenja iz pojasa Gaze bit će potpuno proveden, rekao je u četvrtak izraelski premijer Ariel Sharon izrazivši spremnost na ustupke za mir s Palestincima.

"Plan povlačenja će se provesti. Potpuno", rekao je Sharon na konferenciji za novinare u Tel Avivu. Dodao je da je "spreman na bolne ustupke kako bi postigao mir" s Palestincima. Izrael, zauzvrat nije spreman ni na "kakve ustupke" kad je riječ o tzerorizmu, odlučno je kazao premijer.

Sharon je ocijenio da je nakon smrti palestinskog vođe Jasera Arafata 11. studenoga, "poticanje na mržnju" protiv Izraela znatno opalo.

O pregovorima sa Sirijom rekao je da je spreman sastati se s predsjednikom Bašarom al-Asadom "pod određenim uvjetima", koje nije precizirao.

Zasad nema "nijednog istinskog znaka" spremnosti Sirije za pregovore, rekao je nadalje Sharon te ocijenio da danas "najveća prijetnja novome palestinskom vodstvu stiže iz Damaska" (glavnoga grada Sirije), gdje su sjedišta "terorističkih organizacija kao što je Hebzollah, koja daju naređenja za napad na Izrael.

Pročitajte više