SHARON ŽELI PROŠIRITI KOALICIJU KAKO BI PROVEO POVLAČENJE IZ GAZE

Izraelski premijer Ariel Sharon u utorak se angažirao na povezivanju laburista s vladinom koalicijom kako bi pokušao izbjeći održavanje prijevremenih izbora te ostvariti planove izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, nakon što su se u ponedjeljak članovi parlamenta sa 53 prema 44 glasa očitovali protiv njegova govora o općoj politici.

"Bez sumnje laburisti su važni za proširenje vladine koalicije. Pitanje je žele li oni uistinu sudjelovati u ključnim odlukama vlasti", rekao je za izraelski radio drugi čovjek izraelske vlade Ehud Olmert.

Tijekom govora održanog u ponedjeljak u povodu otvaranja zimske sjednice parlamenta Sharon je izjavio da će 25. listopada podnijeti Knessetu na glasovanje svoj plan povlačenja iz pojasa Gaze kojim se predviđa rušenje svih židovskih naselja u pojasu Gaze i četiriju izoliranih naselja na sjeveru Zapadne obale do jeseni iduće godine. Parlament se očitovao protiv Sharonova govora o općoj politici, ali rezultati toga glasovanja nisu obvezujući.

Zahvaljujući potpori laburista (21 mjesto u parlamentu) Sharon je siguran da će od Knesseta dobiti zeleno svjetlo za plan o povlačenju 25. listopada. Ako unatoč svemu ne uspije ostvariti proširenje koalicije, bit će prisiljen raspisati održavanje prijevremenih izbora tijekom godine.

Iz Sharonova ureda objavljeno je kako će premijer u četvrtak odvojeno razgovarati s predsjednicom laburističke parlamentarne skupine Dalijom Ytzik i laburističkim zastupnikom Binyaminom Ben Eliezerom.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više