Sharonova stranka podržat će uklanjanje nelegalnih naselja

STRANKA izraelskog premijera Ariela Sharona Likud vjerojatno će poduprijeti planove o uklanjanju nelegalnih židovskih naselja u slučaju propasti međunarodnog plana koji predvode SAD, izjavio je u srijedu vođa odbora za vanjsku politiku i obranu izraelskog parlamenta Yuval Shteinitz.

Shteinitz, koji pripada skupini izraelskih "jastrebova", to je rekao uoči sastanka u Ženevi između izraelskog ministra vanjskih poslova Sylvana Shaloma i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka koji će razgovarati o mirovnim pregovorima s Palestincima.

Za izraelski radio Shteinitz je izjavio da je Sharon zastupnicima u parlamentu predstavio prijedlog "sveobuhvatnog jednostranog povlačenja (iz dijelova Zapadne obale) kao alternative mirovnom sporazumu".

"To će biti bolno, ali Sharon smatra da će stvoriti mnogo povoljniju situaciju za Izrael, dok će Palestincima donijeti neugodu, jer bi na taj način dobili mnogo manje nego što se predviđa mirovnim sporazumom", pojasnio je.

Sharon, koji već tjednima javno spominje namjeru stvaranja alternativnog plana "mirovnim smjernicama", u utorak je rekao kako bi mogao naložiti uklanjanje nekolicine židovskih naselja iz sigurnosnih razloga.

Izraelsko jednostrano povlačenje vjerojatno bi de facto odredilo granicu duž međunarodno osuđene ograde koju Izrael gradi unutar Zapadne obale, ostavljajući Palestincima mnogo manju državu nego što su zamislili, i još podijeljenu u kantone.

Pročitajte više