Shrader: Bošnjaci su bili agresori, Hrvati se branili

POVJESNIČAR i umirovljeni časnik američke vojske Charles Shrader ustvrdio je u nedavno objavljenoj knjizi o hrvatskobošnjačkom sukobu u središnjoj Bosni da su muslimanske snage bile agresor, a da se hrvatska vojska branila.

U razgovoru za Glas Amerike (VOA) o knjizi "Muslimansko-hrvatski građanski rat u središnjoj Bosni" Shrader je objasnio zašto nakon deset godina jednog načina tumačenja bošnjačko-hrvatskog sukoba smatra da je Armija BiH izvršila agresiju na hrvatske enklave s ciljem čišćenja Hrvata iz središnje Bosne.

"Prvi izvještaji, uključujući i teorije koje su se koristile u Sudu za ratne zločine u Den Haagu, kao i propaganda koju je širila muslimanska vlast, utjecali su na formiranje sadašnjih stajališta. Ona su se međutim temeljila na djelomičnim informacijama. Promatrači koji su tada bili na terenu nisu mogli doći do cjelovite slike", rekao je Shrader za VOA. "Samo se pogledom unatrag mogu sagledati sve činjenice zajedno, i na taj sam način i ja shvatio da je cijela priča ispričana naglavačke".

Shrader smatra da je razlog agresije na Hrvate u središnjoj Bosni bio ostvarenje plana da u novoj BiH dominiraju muslimani. "Informacije koje sam pročitao ukazuju na to da je (Alija) Izetbegović imao aspiracije k stvaranju prve muslimanske države u Europi. Njegov poziv stranim mudžahedinima čini ovu tvrdnju vjerodostojnom", rekao je on za VOA.

Shrader, bivši profesor povijesti na vojnoj akademiji West Point, drži da će neke od kazni koje je izrekao Haški sud biti kasnije preispitane.

"Mislim da su se mnoge od presuda, ustvari i same optužnice, temeljile na informacijama koje su bile, najblaže rečeno, nepotpune. Tužitelji su djelovali temeljem netočnih podataka. Zbog toga mislim da će, kad sve bude objavljeno, te dobijemo jasniju sliku o onome što se događalo, uslijediti preispitivanje kazni", rekao je on.

Shrader izdvaja slučaj Darija Kordića smatrajući da je po zapovjednoj odgovornosti osuđen za zločine za koje nije odgovoran.

Pročitajte više