SHU: Štrajk u osnovnim školama od 13. do 17. siječnja ako vlada ne poveća plaće

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) organizirat će štrajk od 13. do 17. siječnja u osnovnim školama ako Vlada na sjednici u četvrtak ne odluči povećati plaće svim zaposlenima u osnovnom školstvu za pet posto, najavio je sindikat.

Vlada je odlučila povećati plaće samo učiteljima, dok SHU traži povećanje od pet posto za sve zaposlene, rekao je predsjednik sindikata Dalimir Kuba.

Vlada svojom odlukom o povećanju plaća samo dijelu zaposlenih narušava sindikalne odnose, a osim toga odluka je u suprotnosti s konvencijom Međunarodne organizacije rada, ustvrdio je Kuba.

Pored povećanja plaća za sve zaposlene u osnovnim školama, sindikat traži dodatnih tri posto povišice za učitelje s 10 godina staža, šest posto s 20 godina staža i devet posto za učitelje s 30 godina staža.

Sindikalni zahtjevi ukupno su ´teški´ 209 milijuna kuna, a uz već osiguranih 130 milijuna kuna, Vlada bi trebala osigurati dodatnih 79 milijuna kuna.

Kuba tvrdi da Ministarstvo prosvjete ima dovoljno novca u proračunu za plaće u osnovnim školama, ali da bi ga trebalo preraspodijeliti.

U današnjem postupku mirenja predstavnik sindikata je dogovorio s vladinim predstavnikom Ivanom Vavrom, pomoćnikom ministra prosvjete, da će te zahtjeve uputiti Vladi.

Pristane li Vlada promijeniti svoju odluku, s njom će izaći na sjednicu u četvrtak, a nastavak mirenja bi se održao istoga dana u poslijepodnevnim satima, najavio je Kuba.

´U suprotnom smatrat će se da postupak mirenja nije uspio pa će sindikat organizirati petodnevni štrajk u 768 osnovnih škola, što je nedavno odobrilo Veliko vijeće SHU-a´, rekao je Kuba.

Pročitajte više