SHU upozorava na kršenja radnih prava u osnovnim školama

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) iznio je danas u javnost nekoliko slučajeva kršenja ovlasti i nepoštivanja zakona u osnovnim školama tvrdeći da se školski odbori i ravnatelji izruguju sa zakonima i odgovornošću.

"Osnovnoškolski sustav ne funkcionira jer ne postoji unutarnja ni vanjska odgovornost, a školski odbori i ravnatelji izruguju se sa Zakonom o osnovnim školama i svojom odgovornošću", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Dalimir Kuba.

Upozorio je da resorno ministarstvo izbjegava obveze u rješavanju tih slučajeva te zatražio izmjene Zakona o osnovnim školama kojim bi trebalo definirati sankcije za loše postupke u tom sustavu.

Slučajeve poput kršenja prava na rad, prava iz radnog odnosa, nepoštivanja sudskih odluka i nezakonitog rada školskih odbora iznijeli su članovi sindikata zaposleni u osnovnim školama.

Jedan od njih, učitelj Tomo Rašić iz Karlovca upozorio je na nezakonito imenovanje ravnatelja osnovne škole u Baniji koji je na tu dužnost izabran s višom stručnom spremom iako se na natječaj javilo petoro kandidata s visokom stručnom spremom.

Rašić je ustvrdio da školski odbor ne poštuje sudske odluke jer je u siječnju ponovno izabrao za ravnatelja istu osobu iako su općinski, županijski i vrhovni sud poništili njegovo prethodno imenovanje.

U Dubrovniku je, kažu sindikalci zabilježen slučaj miješanja politike u odluke prosvjetne inspekcije. SHU je optužio državnog tajnika za predškolski odgoj i osnovno školstvo Nevia Šetića tvrdeći da je on, kako kažu, koristeći se političkim utjecajem promijenio odluku prosvjetne inspekcije u korist ravnateljice te škole.

Sindikalci su također upozorili da školski odbori imenuju za ravnatelje osobe bez položenog stručnog ispita ili pak osobe starije od 65 godina iako bi one temeljem kolektivnog ugovora s navršenih 65 godina trebale ići u mirovinu.

Sindikalci su upozorili i na slučaj izolacionizma u osnovnoj školi u Bibinjama. Tamošnji školski odbor, iako je to bio dužan nije primio učiteljicu iz druge općine, a kao razlog naveo je da su Bibinje siromašna općina pa ne mogu plaćati porez drugoj općini.

Pročitajte više