SHŽ traži pregovore o plaćama radnika putničkog i teretnog prijevoza

SINDIKAT hrvatskih željezničara (SHŽ) zatražio je danas od Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) pregovore o plaćama zaposlenih u putničkom i teretnom prijevozu, inače će organizirati industrijske akcije, uključujući i štrajk.

SHŽ traži povećanje cijene sata rada radnika putničkog i teretnog prijevoza, održavanja lokomotiva i vagona i ostalih zakinutih radnih mjesta, koja zbog Pravilnika o radu zaostaju za ostalima u HŽ-u, istaknuo je predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač.

SHŽ traži i odustajanje od izdvajanja djelatnosti održavanja lokomotiva i vagona iz HŽ-a, sukladno Strategiji restrukturiranja i modernizacije HŽ-a koju je usvojio Hrvatski sabor.

Također zahtijeva vrednovanje rada u otežanim uvjetima, sukladno članku 84. ZOR-a i uvođenje stimulativnog vrednovanja rada.

Uprava HŽ-a dosad nije prihvatila pregovore, niti se na bilo koji način očitovala o zahtjevima koji se tiču statusa oko 5.000 radnika od ukupno 16.000 zaposlenih na HŽ-u, istaknuo je Forgač.

SHŽ stoga radi izbjegavanja mogućih industrijskih akcija, poput javnih prosvjeda i organiziranja štrajka upozorenja, predlaže provedbu postupka mirenja, naglasio je Forgač.

Pročitajte više