Šibenik: međunarodni seminar o humanitarnom razminiranju

Pod nazivom "Humanitarno razminiranje 2005." danas je u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika počelo trodnevno međunarodno savjetovanje "Upotreba i ispitivanej strojeva za razminiranje", koje je okupilo predstavnike 63 organizacije iz 33 zemlje svijeta.

Savjetovanje se održava u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i Centra za testiranje, razvoj i obuku, a nazoči mu oko 150 sudionika, predstavnika nacionalnih tijela i tvrtki za razminiranje, proizvođača opreme, nevladinih organizacija, međunarodnih institucija koje se bave protuminskim djelovanjem, vladinih institucija i veleposlanstava u Hrvatskoj.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth naglasio je otvarajući današnji skup da su strojevi za razminiranje "sadašnjost i budućnost razminiranja u globalnim okvirima" i da će u tom poslu sve više zamjenjivati ljude. Osnovni ciljevi ovog savjetovanja su razmjena iskustava u primjeni, testiranju i kontroli kvalitete strojeva za razminiranje, te razgovor o budućem razvoju, rekao je.

Predsjednik Savjeta HCR-a Đuro Brodarac rekao je da država ulaže izuzetne napore u rješavanje problema razminiranja, te da je cilj do kraja 2009. godine Hrvatsku u cijelosti očistiti od mina.

Stoga je ovogodišnje savjetovanje okupilo stručnjake i znanstvenike, s ciljem proširivanja postojećih znanja i primjene novih tehnologija, koje će razminiranje učiniti bržim, djelotvornijim i jeftinijim, kazao je Brodarac, dodajući da Hrvatska želi postati učinkovit partner u svjetskoj protuminskoj djelatnosti.

Državni tajnik za visoko obrazovanje i znanost Juraj Božićević istaknuo je kako je od 1998. do 2004. godine iz državnog proračuna izdvojeno milijardu i 600 milijuna kuna za poslove razminiranja, te kako bi "kroz nove ideje i tehnologije ta financijska pomoć države trebala ubuduće biti još značajnija".

Međunarodno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2005" bit će sutra nastavljeno prikazom rada najnovijih strojeva za razminiranje na poligonu u Skradinu.

Za vrijeme trajanja savjetovanja u hotelu "Ivan" u hotelskom naselju Solarisu postavljena je izložba opreme koja se upotrebljava u sustavu razminiranja.

(Hina) xzpod yjn

Pročitajte više