Šibensko državno odvjetništvo inzistira na kaznenom progonu Dražena Slavice

NAKON što je prije nekoliko dana Županijski sud u Šibeniku prihvatio prigovor Dražena Slavice na optužnicu koju je zbog njegove uloge u tragediji na Velikom Kornatu podnijelo Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku te je obustavio kazneni postupak protiv Slavice, žalbom na tu odluku reagiralo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku koje od Vrhovnog suda traži nastavak kaznenog postupka protiv Slavice.

> Dražen Slavica: Očekujem ispriku zbog svega što mi je učinjeno

Podnošenje žalbe na odluku o obustavljanju postupka protiv Slavice potvrdilo je danas Državno odvjetništvo (DORH) koje je na svojim internet stranicama objavilo priopćenje o podnošenje žalbe Vrhovnom sudu zbog obustavljanja postupka protiv Slavice zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

DORH podsjeća da se Slavicu tereti da je kobnog 30. kolovoza 2007. kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik zapovjedio da se organizira skupina gasitelja za gašenje požara na Velikom Kornatu te je zapovjedio da se svi iz skupine, za koju je znao da u njoj ima maloljetnika i vatrogasaca bez dovoljne osposobljenosti za gašenje požara na otvorenom prostoru, ukrcaju u vojni helikopter koji ih je prebacio na Veliki Kornat.

Također, optužuje ge se da je unatoč tome što je u dva navrata bio izvješten o požaru naložio da se protupožarni zrakoplov kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište te nije poslao dodatne snage znajući da svim time dovodi u opasnost živote gasitelja. Također, u optužnici stoji da se Slavica niti nakon dojave o opkoljenim gasiteljima u vatri, o tome nije izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku niti bilo koga drugoga već je sve dojave ignorirao znajući da dovodi u opasnost živote vatrogasaca.

Tereti ga se i da je lažno prikazao stanje na tom požarištu uslijed čega posade dvaju helikoptera upućenih na Veliki Kornat nisu imale točne informacije, a zbog čega nisu mogle na vrijeme pomoći ozlijeđenim gasiteljima.

R.I.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više