"Silovanje demokracije": U legendarnom Vrgorcu HDZ-ovcu zafalio jedan glas

U DRUGOM krugu izbora u nedjelju birat će se i vlast u Vrgorcu, gradiću u Dalmatinskoj zagori gdje je HDZ-ovom kandidatu i saborskom zastupniku Borislavu Matkoviću zafalio jedan glas da bi postao gradonačelnik.

Bilo bi pošteno čestitati Matkoviću na izvrsnih ravno 50 posto osvojenih glasova da se na području Vrgorca ne nalaze adrese Dusina 0 i Škola 0, na kojima je registriran pozamašan broj birača, a svakako nije pohvalan ni napad na televizijske ekipe koje su na dan izbora otišle snimiti autobuse kojima su birači iz Hercegovine nadirali na birališta u Dusinu, što baca sjenu sumnje na čitav izborni proces u Vrgorcu.

"U ponedjeljak ujutro osjećali smo se kao da smo silovani"

Dakle, Matković je osvojio 2314 glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Miljenko Pivac - 1788, što je 38 posto glasova. Pivac je izjavio Novom listu kako smatra da su birači u Vrgorcu prevareni jer im je "uvozom birača" iz Hercegovine onemogućeno da biraju svoju vlast te stoga izlazak na izbore nema smisla.

"Mi ne možemo birati vlast koju želimo jer ovih 1100 od 1200 birača čine prevagu koju nitko ne može nadvladati. Nije problem što ljudi imaju dva državljanstva nego što imaju dva prebivališta. Potpuno mi je svejedno odakle su ti fiktivni birači", kaže Pivac, i sam porijeklom iz Hercegovine, te nastavlja:

"Želim da nam kažu na čemu smo pa da znamo da sljedećih 30 godina ne moramo izlaziti na izbore jer to nema smisla. Mi smo se u ponedjeljak ujutro, 18. svibnja osjećali kao da smo silovani."

"Policija je kriva"; Policija: Ne može postojati adresa "Dusina 0"

Matković sve nedaće biračkih popisa i adresama kućnog broja nula pripisuje policiji, jer "to u policiji treba mijenjati, a cijela mjesta nemaju kućne brojeve pa su svi stanovnici na istom broju". O tome Marina Kraljević Gudelj kaže:

"Policija je na zahtjev Državnog odvjetništva utvrdila da vezano za biračke popise u Vrgorcu nema elemenata kaznenog djela te smo o svemu bitnom izvijestili nadležno Državno odvjetništvo. Više od toga vam ne mogu reći", kaže nam glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Neslužbeno, u policiji odbacuju odgovornost za postojanje spornih adresa, jer "nikako ne može postojati adresa Dusina nula, nego eventualno Dusina bb. A za dodjelu adresa i brojeva nadležan je katastar odnosno nadležni ured Državne uprave".

Neobična računica: 0 + 0 = 654

Podsjetimo, na adresi Dusina 0, prema popisu birača, prebivaju 404 osobe koje imaju pravo glasa na izborima u Hrvatskoj. To ne bi bilo čudno da u čitavoj Dusini, mjestašcu pored Vrgorca, prebiva ukupno 530 birača. Prema toj računici, dakle, njih 76 posto prebivalište ima prijavljeno na adresi Dusina 0.

Prema nekim medijskim računicama, na toj bi adresi moglo biti toliko birača ukoliko bi ondje bio jedna od većih stambenih nebodera u ovom dijelu Europe od nekih 40-ak katova. Usporedbe radi, u neboderu od 17 katova u Zagrebu prebivalište ima prijavljeno 158 birača.

U Velikom Prologu na adresi Škola 0 gdje bi se trebao nalaziti područni ured vrgoračke osnovne škole, pak, prijavljeno je 250 birača.

A.B.
Foto: Novi list, Sabor.hr

Pročitajte više