VIDEO STREAM Snažan potres u Japanu, tsunami stigao do Fukushime, stanovnici u bijegu

Screenshot: ABC/NHK

POTRES snage 7,4 po Richteru u ponedjeljak navečer (6 ujutro po lokalnom vremenu) uzdrmao je japanski otok Honšu, nakon čega je izdano upozorenje za Fukushimu o mogućem tsunamiju. Iako je prvotna procjena govorila o potresu snage 7,3 po Richteru, nedugo nakon toga Američka geološka služba snagu potresa ipak je procijenila na 6,9 po Richteru.

No, nešto iza 7 po lokalnom vremenu Japanska državna metereološka agencija na press konferenciji ustvrdila je da je potres bio i jači nego što se prvotno mislilo, točnije 7,4 stupnja po Richteru. 

Uz tsunami, obalnim područjima Japana prijete i odroni zemlje, rečeno je na press konferenciji. Upozorenje na tsunami prošireno je i na prefekturu Miyagi, za koju se također vjeruje da bi mogla biti pogođena.



Ista agencija ranije je izvijestila da je epicentar potresa bio na dubini od oko 10 kilometara te 37 kilometara istočno od obale, te pozvala stanovništvo na brzu evakuaciju.

"Nemojte misliti da ste sigurni. Mislite na najgori scenarij i evakuirajte se odmah", stoji u upozorenju stanovnicima obalnih područja Fukushime.

Tsunami stigao do obale


CNN javlja kako je tsunami uočen kod grada Iwaki u prefekturi Fukushima, a BBC piše kako je tsunami visine 60 centimetara došao do luke Onahama. I izvještaji iz ostalih mjesta uz obalu govore o valovima visine između 30 i 140 centimetara, ali japanski mediji upozoravaju na mogućnost pojave većih i opasnijih valova kako vrijeme bude prolazilo. Prvo upozorenje navodilo je kako se očekuju valovi tsunamija visoki između jednog i tri metra.

Oko 8 po lokalnom vremenu javnosti se obratio i japanski premijer Shinzo Abe, te u kratkoj izjavi poručio kako je državnim službama naredio da pravovremeno i točno izvještavaju javnost o evakuaciji stanovništva zbog tsunamija.

Sustav hlađenja reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daini nakratko je zbog potresa ostao bez struje, ali problem je brzo otklonjen, a u radu elektrane nije bilo nikakvih nepravilnosti, tvrde u Tepcou, kompaniji koja upravlja tom elektranom.

Prefektura Fukushima nalazi se sjeverno od japanskog glavnog grada Tokija, a u njoj je smještena i nuklearna elektrana koja je uništena u golemom tsunamiju nakon potresa 2011. godine.

Zasad još uvijek nema izvještaja o štetama ili ranjenima.



Japan je često na udaru potresa jer je smješten na jednom od seizmički najaktivnih područja na svijetu. Više od 20 posto potresa u Japanu ima snagu od 6 ili više po Richteru.

Potres koji je uništio nuklearnu elektranu 2011. godine imao je snagu od 9 stupnjeva po Richteru, što ga čini najjačim potresom ikad zabilježenim u Japanu. Golemi tsunami koji je nastao nakon njega izazvao je najveću nuklearnu krizu na svijetu od eksplozije u Černobilu od prije gotovo četvrt stoljeća.

Pročitajte više