Simitis: Europske zemlje moraju definirati politiku prema SAD-u

EUROPSKE zemlje morale bi definirati svoje prioritete u odnosima sa Sjedinjenim Državama, izjavio je u srijedu u Rigi grčki premijer Costas Simitis čija zemlja predsjeda EU-om.

"Europske zemlje moraju odlučiti kakvi su im prioriteti kada je riječ o njihovim odnosima sa SAD-om", izjavio je Simitis na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s latvijskim kolegom Einarsom Repseom.

"Je li njihov prioritet da Europa zauzme stajalište o zajedničkoj vanjskoj politici, zajedničkoj politici sigurnosti i obrane čiji bi cilj bio izgraditi snažnu i autonomnu Europu koja ima dobre odnose sa SAD-om?", kazao je grčki premijer.

"To se odnosi i na ulogu NATO-a. Neke zemlje smatraju da bi se glavni napori Europljana u pogledu pitanja sigurnosti i obrane trebali odvijati u sklopu NATO-a, drugi su mišljenja da NATO treba postojati, ali da Europljani moraju imati i vlastitu politiku obrane", rekao je Simitis koji bi u četvrtak trebao nastaviti turneju i posjetiti Poljsku, odanog saveznika Sjedinjenih Država i kandidata za ulazak u EU.

Pročitajte više