"Simon Wiesenthal" ponovno u lovu na naciste iz Drugog svjetskog rata

CENTAR "Simon Wiesenthal" jučer je U Njemačkoj pokrenuo novu akciju hvatanja i procesuiranja preostalih nacista iz Drugog svjetskog rata.

Akcija će se zvati "Posljednja šansa II", a centar tvrdi kako će dati nagradu od 25.000 eura svakom tko ponudi vjerodostojne informacije koje će dovesti do osude.

Centar specijaliziran za lov na naciste akciju je pokrenuo ohrabren ovogodišnjom presudom 91-godišnjem logorskom čuvaru Johnu Demjanjuku, koja je postavila presedan koji će omogućiti otvaranje desetina sličnih slučajeva. "Osuda Demjanjuka je potpuno promijenila situaciju. Ta presuda otvara vrata za uhićenja mnogih ljudi koji su sudjelovali u masovnim ubijanjima, a dosad su bili ignorirani od strane zakona", kazao je Efraim Zuroff iz Centra.

Demjanjuk je osuđen za sudjelovanje u ubojstvu preko 28.000 uglavnom nizozemskih židova u logoru Sobibor. To je bio prvi put da je u Njemačkoj neki osumnjičeni nacist proglašen krivim na osnovu činjenice da je radio kao logorski čuvar, bez dokaza o počinjenju konkretnog zločina.

Pretpostavlja se kako je živo osamdesetak stražara

Zuroff smatra kako te presuda znači da njemačko tužiteljstvo pred lice pravde može izvesti još mnoge druge logorske čuvare koji su počinili zločine protiv čovječnosti po istoj osnovi.

Zuroff pretpostavlja kako je od 4000 Nijemaca koji su sudjelovali u streljanjima zatvorenika u logorima živo njih dva posto. Dodao je i kako će istraga biti koncentrirana na Njemačku, ali ne isključuje ni mogućnost da neki od osumnjičenih danas žive u drugim zemljama.

Pročitajte više