Šimonović o "kromanjonskom" ponašanju Slovenaca: Vraćaju civilizacijski kotač unazad

SLOVENIJA je sinoć nakon sastanka premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora Hrvatskoj zatvaranje pregovaračkog poglavlja Pravo trgovačkih društava, na čije je otvaranje pristala bez pogovora. Razlog je uvijek isti - Hrvatska prejudicira granicu.

U svjetlu najnovijeg zastoja situacije, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar pravosuđa Ivan Šimonović komentirali su spor sa Slovenijom.

"Problemi s granicama ne mogu biti predmet pregovora, jer su Slovenci kada su ulazili u EU nikome nije palo na pamet da ih pita za iste sporove oko granice", ponovila je Kosor odavno poznat stav Vlade. Šimonović je kazao da se problematična pitanja mogu riješiti na dva načina - dominacijom i kompromisom.

Zloupotreba dominacije

"Kada kompromis nije moguć, onda je potrebno uključiti civilizacijsku tekovinu - da odlučuje međunarodno pravo i sud. Ovo je pokušaj da vratimo civilizacijski kotač unazad i da se zloupotrijebi princip dominacije na nas koji smo u slabijem položaju", komentirao je ministar pravosuđa.

U trenucima kada sa Slovenijom nema pomaka, osim onih unazad, postavlja se pitanje što bi svađa ili mirenje s njima uopće promijenilo, kada je poznato da Belgija, Velika Britanija, Nizozemska, Finska i Danska smatraju da Hrvatska nedovoljno surađuje s Haagom, unatoč pozitivnoj ocjeni Europske komisije za zatvaranje ovog poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. Osim toga, češko je predsjedništvo EU-om poručilo da zbog recesije niti ne razmišljaju o proširenju Unije, jer bi im to više odmoglo nego pomoglo očajnoj ekonomskoj situaciji.

A.B.
Foto: Nina Đurđević (Cropix)

Pročitajte više