Šimonović: U ratu nitko nije bio anđeo, ali Srbija je vrag

DOK obje strane pokušavaju uvjeriti sud UN-a kako su baš oni u pravu, dio srpske javnosti planira kontranapad - tužbu Srbije protiv Hrvatske.

Pred sudom UN-a danas je došao red na Srbiju, čiji su predstavnici odgovarali na teze Hrvatske nakon čega će sud odlučiti hoće li preuzeti nadležnost za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid.

"Nadam se da će Sud ostati pri onom stavu kojeg je imao i prije, odnosno da Jugoslavija nije bila članica UN-a jer bi bilo neobično da nema nadležnosti ako je Srbija tužitelj, a ima ako je Srbija tužena strana", kazao je Sudu srpski zastupnik Tinbor Varadi.

Nitko nije bio anđeo, ali je postojao vrag

Ivan Šimonović, glavni hrvatski zastupnik na međunarodnom sudu pravde kazao je da će hrvatska strana u završnoj riječi pokazati na jasne dokaze po kojima je Miloševićev režim činio zločine u Hrvatskoj i prije nego što je proglašena SR Jugoslavija. "U sukobima tijekom rata nitko nije bio anđeo, ali potpuno je jasno da je postojao vrag", kazao je Šimonović u Haagu.

Za srpski list Politika Varadi je istaknuo kako je Hrvatska nedosljedna jer uvijek i svugdje ističe da Jugoslavija nije automatski postala sljedbenica SFRJ te da samo pred sudom UN-a tvrdi suprotno. "Zbog toga je Hrvatska zauzela stav Miloševićeve vlasti da je SR Jugoslavija automatski bila sljednica bivše Jugoslavije", zaključio je Varadi.

Podsjetio je  također kako je Haški sud dosad već utvrdio da su upravo hrvatske snage sudjelovale u oružanom sukobu u BiH. Zanimljiva je i ideja koja se u posljednje vrijeme provlači srpskim medijima, a to je protutužba Srbije, odnosno planiranje podizanja tužbe protiv Hrvatske.

"Tada će Srbija i Srbi iz Hrvatske moći iznijeti dokaze o stradanjima srpskog stanovništva u Hrvatskoj. Tek tada bi se vidjelo tko je najveći stradalnik", izjavio je beogradskim medijima direktor organizacije Veritas Savo Štrbac.

J.M.

Pročitajte više