Simurdić za novosadski list o odnosima SiCG i RH

ODNOSI državne zajednice Srbije i Crne Gore i Hrvatske dospjeli su u fazu kada se može očekivati potpuno ukidanje viza s hrvatske strane, ocijenio je u intervjuu za nedjeljni broj novosadskog "Dnevnika" veleposlanik SiCG u Hrvatskoj Milan Simurdić.

U razgovoru koji je objavio vojvođanski dnevni list, veleposlanik Simurdić je naveo da su dosadašnja iskustva bezviznog režima "u presudnoj mjeri obostrano pozitivna" kako za komunikaciju među ljudima, tako i za nastavak sve uspješnije gospodarske suradnje dvije zemlje.

U tom kontekstu on je istaknuo da je povećani interes tvrtki iz Srbije i Crne Gore za nastup na Zagrebačkom velesajmu plod normalizacije bilateralnih odnosa dviju država koje sada karakteriziraju rastuća otvorenost i kontinuitet dijaloga.

Upitan kako ocjenjuje položaj srpske manjine u Hrvatskoj Simurdić je rekao da se "incidenti u kojima su meta pripadnici srpske zajednice zaista događaju".

"Mi o tome otvoreno razgovaramo s hrvatskim vlastima, na taj način otklanja se mogućnost da se te pojave odraze na tijek normalizacije odnosa i njihove dostignute razine", izjavio je veleposlanik.

Dodao je da postojanje potjernica hrvatske policije za Srbima izbjeglima iz Hrvatske, kao i "netransparentan i nedostupan spisak amnestiranih osoba predstavljaju snažan čimbenik odvraćanja čak i od samog razmišljanja o povratku ili o zahtjevima za vraćanje imovine".

Simurdić je naveo da su vlasti SiCG spremne za nastavak pregovora o razgraničenju na Dunavu.

Pročitajte više