HRVATSKO PRAVOSUĐE

Sin HDZ-ovca razbio Brazilcu lubanju. Kažnjen je radom za opće dobro

Ilustracija (nije fotografija događaja iz članka): Pixsell/Grgo Jelavić

PRIJE dva dana Index je objavio tekst o blagonaklonom gledanju sudova na ispade, često nasilne, sinova moćnih HDZ-ovaca. I za ozbiljne prijestupe dobiju samo kratke ili uvjetne zatvorske kazne, ili pak rad za opće dobro.

>> Kako hrvatski sudovi tretiraju sinove HDZ-ovaca?

>> Tko je gori od HDZ-ovaca? Djeca HDZ-ovaca

Među ostalima spomenuli smo i Nikolu Rudenjaka, sina dubrovačkog HDZ-ovca Andre Rudenjaka. Za mladoga Rudenjaka koji je 2010. nokautirao brazilskog turista nismo mogli pronaći presudu. Sada je, međutim, imamo.

Udario ga šakom, Brazilac pao na tlo, pukla mu lubanja

I Nikola Rudenjak je poput dobrog dijela drugih sinova HDZ-ovaca kažnjen radom za opće dobro. Općinski sud u Dubrovniku presudio je da je Nikola Rudenjak kriv jer je brazilskom turistu Machadu Felipeu nanio teške i po život opasne ozljede. Od snažnog udarca šakom u glavu Brazilac je pao na tlo pri čemu mu je pukla lubanja i nagnječen mozak. 

Za frakturu lubanje i nagnječenje mozga Rudenjak je zaradio osam mjeseci zatvora koje je sud odmah preinačio u rad za opće dobro. Svaki dan koji je trebao provesti u zatvoru zamijenjen mu je za dva sata rada za opće dobro. A i do te je presude došlo nakon više od šest godina nakon što je nokautirao Brazilca.

Dva sata rada umjesto dana u zatvoru

Tako je mladi i nasilni Rudenjak umjesto 5760 sati u zatvoru odradio 480 sati za opće dobro. I to usprkos tome što je sud zaključio da je baš želio teško ozlijediti Brazilca. Tih osam mjeseci, koliko je trebao provesti u zatvoru, manje je od zakonom propisanog minimuma.

Najblaža kazna propisana u Kaznenom zakonu iznosi godinu dana, a može biti i do osam godina. Ili samo osam mjeseci, u posebnim slučajevima poput Rudenjakovog, iako to ne piše u Zakonu.

Žalbu i Državnog odvjetništva i Rudenjakove obrane viši je sud odbacio i potvrdio presudu.
 

Pročitajte više