Sin hercegovačkog bogataša u Hrvatskoj dobivao stipendiju za siromašne studente

Foto: Youtube

IVAN Kovačević je bosansko-hercegovački poduzetnik, usko povezan s tamošnjom lokalnom politikom, a ima i velik utjecaj na lokalnu zajednicu. Njegov sin Tomislav ima dvojno državljanstvo i studira promet u Zagrebu, a ove se godine prijavio za stipendiju u Hrvatskoj, i to ni više ni manje nego kao socio-ekonomski slučaj. Otkriven je, a novac je morao vratiti, što su nam potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

U Hrvatskoj devet mjeseci primao stipendiju. Isplaćeno mu 1800 eura

Tomislava Kovačevića razotkrili su nedavno novinari portala Hercegovina info, koji su među objavljenim rezultatima dodjele stipendija u Hrvatskoj pronašli i njegovo ime. Njegov djed, otac i stric su dugogodišnji poduzetnici, a posjeduju nekoliko tvrtki.

Unatoč tome, Tomislav je ostvario uvjete za stipendiju u kojoj je jedan od glavnih uvjeta da prihodi u kućanstvu ne prelaze 289.16 eura. Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je Indexu da je Kovačević devet mjeseci primao stipendiju te mu je sveukupno isplaćeno 1800 eura.

Kako je uopće došlo do toga?

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja objašnjavaju da se Kovačević na stipendiju prijavio kao hrvatski državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj te da u tom trenutku nisu imali saznanja niti mogućnosti saznati ima li i drugo državljanstvo i prebivalište izvan Hrvatske.

“Prilikom prijave na Natječaj student je popunio Izjavu o članovima kućanstva u sklopu elektroničkog obrasca za prijavu i to unosom OIB-a svakog člana kućanstva te su se podatci automatski preuzeli iz službenih evidencija tijela državne uprave za studenta i članove kućanstva koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Budući da svi članovi koje je naveo u Izjavi o članovima kućanstva imaju hrvatsko državljanstvo te imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je preuzelo godišnje prihode ostvarene u prethodnoj godini svih članova kućanstva (uključujući studenta) iz službenih evidencija Porezne uprave Republike Hrvatske", kazali su nam iz Ministarstva.

Oca, koji je bogati poduzetnik, nije prijavio kao člana kućanstva

"S obzirom na to da u Izjavi o članovima kućanstva student nije prijavio oca kao člana kućanstva niti unio njegov OIB, nije bilo moguće izvršiti preuzimanje podataka iz službenih evidencija tijela državne uprave (prebivalište i podatke o ukupno ostvarenim prihodima).

Također, s obzirom na to da imenovani nije naveo da članovi kućanstva imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo je preuzelo podatke o visini ukupno ostvarenih prihoda nadležnih ustanova u Republici Hrvatskoj u skladu s prijavljenim prebivalištem.

Ministarstvo u trenutku prijave nije imalo saznanja niti je imalo mogućnosti saznati imaju li prijavljeni članovi zajedničkog kućanstva i drugo državljanstvo i prebivalište izvan Hrvatske”, rekli su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za Index.

Morao vratiti novac

Također napominju da je za studente i članove kućanstva koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske prijavitelj dužan dostaviti potvrde o visini ukupno ostvarenih prihoda nadležnih ustanova izvan Hrvatske, i to za prethodnu kalendarsku godinu te ako to ne učini, njegova će se prijava smatrati nepotpunom te ju se neće ni razmatrati.

Zanimalo nas je i što će biti s novcem koji je studentu isplaćen iz državnog proračuna. Iz Ministarstva su nam potvrdili da je, nakon ustanovljenog slučaja, Tomislav Kovačević novac primljen od stipendije morao vratiti.

“Nakon što se utvrdilo da podaci na temelju kojih je student ostvario pravo na državnu stipendiju nisu točni, studentu koji je ostvario pravo na državnu stipendiju obustavila se isplata državne stipendije te je od njega zatražen povrat ukupno isplaćenog iznosa državne socio-ekonomske stipendije što je student i napravio te je u državni proračun uplatio cjelokupno isplaćeni iznos od 1800 eura", rekli su iz Ministarstva.

Dolazi iz obitelji uspješnih i bogatih hercegovačkih poduzetnika

Otac Ivan Kovačević jedan je od najutjecajnijih Hercegovaca, piše Hercegovina.info. Kao vlasnik autoprijevozne tvrtke koja posjeduje 40 autobusa, uložio je milijune u ulaganje kolodvora u Livnu i Tomislavgradu, a nerijetko surađuje s lokalnom politikom.

Portal Hercegovina.info navodi da Kovačevići posjeduju i tvrtku koja se bavi PVC stolarijom, od koje godišnje uprihode preko milijun maraka. Pišu i da je Kovačević vlasnik kafića u Tomislavgradu i građevinske firme u Hrvatskoj, prijavljene u Sesvetama.

"Tomislav Kovačević jedan je od bogatijih Duvnjaka. Zovu ga Ćićko. Davne 1969. emigrirao je u Njemačku, a iz nje se vratio s imovinom od 29 autobusa koji Duvnjake redovito prevoze na posao u Njemačku i natrag. Vlasnik je jedne od vjerojatno najneobičnijih autobusnih linija u Europi: Augsburg, München-Čapljina", pisala je Hercegovina.info o ocu Ivana Kovačevića, koji je započeo biznis pa ga kasnije prepustio sinovima.

Ovakve situacije već su se događale. Troje djece ministra Hercegbosanske županije u Hrvatskoj dobivalo stipendiju kao socijalno ugroženi studenti

Ovo nije prvi ovakav slučaj u Hrvatskoj. Naime, troje djece ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinka Mihaljevića nezakonito je dobivalo stipendiju, i to kao socijalno ugroženi studenti u Hrvatskoj.

Njegovo troje djece prijavilo se i dobilo mjesečne stipendije od po 1200 kuna za socijalno ugrožene studente za vrijeme studiranja u Hrvatskoj iako su mjesečna primanja njihova oca tada bila višestruko veća od navedenog minimuma. Nakon otkrića, Mihaljević je podnio ostavku. Njegovoj smjeni tada se žustro protivio livanjski HDZ BIH.

Screenshot: Youtube

“Isto tako, vezano za slučaj Darinka Mihaljevića, obavještavamo Vas da je cjelokupni iznos isplaćenih stipendija od strane navedenog studenta uplaćen u Državni proračun”, rekli su nam iz Ministarstva.

Iako je u oba slučaja novac vraćen, postavlja se pitanje kako je uopće, nakon prvog slučaja, došlo do ovakve situacije. Upitali smo resorno ministarstvo što je s izmjenama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa, no odgovor na to nismo dobili.

Pročitajte više