Sindikalistica: Odustalo se od toga da radnik može odbiti rad nedjeljom

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

VLADA u sabor šalje konačni prijedlog Zakona o trgovini kojim se od 1. srpnja namjerava zabraniti nedjeljom i blagdanima. Iz vlade kažu da je cilj ove mjere očuvanje obiteljskog života i prava radnika.

Šefica Sindikata trgovine Zlatica Štulić je za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kazala da se Sindikat trgovine već dugo zalaže za to da se radno vrijeme u trgovini regulira.

"Mislim da imamo potpunu deregulaciju radnog vremena u trgovini, poslodavac sam odlučuje kako će raditi. Smatramo da je ovo veliki pozitivni pomak u razvoju socijalne države. Trgovina nije djelatnost koja bi trebala raditi kako radi sada, treba se izregulirati i nedjelja je po tradiciji dan tjednog odmora u Hrvatskoj i u trgovini radnici trebaju biti slobodni taj dan", rekla je Štulić u emisiji "U mreži Prvog".

"Odustalo se od toga da radnik može odbiti rad nedjeljom"

Štulić navodi da se za sada odustalo od toga da radnik može odbiti rad nedjeljom. "Kada poslodavac napravi raspored u skladu sa zakonom, radnik će raditi prema Zakonu o radu. Najmanje će mu se platiti 50 posto satnice, ne manje od minimalne plaće. Do sada smo imali različit način plaćanja", rekla je.

Konzultant u trgovini Slobodan Školnik ističe kako je on protivnik pretjerane regulacije. Kaže kako hrvatsko gospodarstvo nije dovoljno slobodno.

"Nemamo dovoljno slobodnog tržišta, u okovima smo 'kroni' kapitalizma i prevelike regulacije. Radnike treba zaštititi, ali radnike danas štite negativni demografski trendovi. Danas nema radnika, radnik je taj koji odlučuje, a ne poslodavac, nije to ni loše. Ali tu se ide krivim putem, ne treba dirati Zakon o trgovini, nego treba ići kroz Zakon o radu", smatra Školnik.

"Svaka zabrana nužno dovodi do smanjenja gospodarske aktivnosti"

Školnik kaže da se Hrvatska potpuno integrirala u europsko slobodno tržište i da se sada nameću pretjerane regulative. "A vidi se da tržište i samo to dobro regulira. Svaka zabrana nužno dovodi do smanjenja gospodarske aktivnosti", rekao je.

Damir Aščić iz Saveza udruga malih trgovaca navodi da je određen dio trgovaca nezadovoljan ovakvom odlukom, dok će drugi prihvatiti takvu mjeru.

"Ono što smo mi zahtijevali, ako se već uvodi zakon o neradnoj nedjelji, po tom konačnom prijedlogu zakona očekivali smo i tražili da apsolutno nema izuzetaka", rekao je Aščić u emisiji "U mreži Prvog".

Pročitajte više