Sindikalna košarica SSSH: troškovi u siječnju na razini prosinca

Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u siječnju ostali na približno istoj razini kao u prosincu, a prosječnom plaćom moglo se pokriti samo 72,08 posto troškova.

Minimalni troškovi u siječnju su iznosili 5.481 kunu, odnosno za devet kuna više nego u prosincu. Prosječna plaća u studenom iznosila je 3.951 kunu, za kunu manje nego u listopadu, a njome se moglo pokriti 72,08 posto troškova.

Ako četveročlana obitelj živi u podstanarstvu, njezini minimalni troškovi iznose 6.967 kuna, a prosječna plaća podmiruje tek 56,71 posto troškova.

Doda li se tome automobil, minimalni mjesečni izdaci rastu za još 806 kuna.

Sindikalna košarica u siječnju, kao i prethodnog mjeseca, najniža je u regiji Slavonije i Baranje, te iznosi 5.271 kunu, a najviša na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije gdje iznosi 5.746 kuna.

Od 1. siječnja najniža bruto plaća u Hrvatskoj iznosi 2.080 kuna. Uz pretpostavku da obitelj ima dvoje djece a samo jedan roditelj radi, zaposleni će roditelj na ruke dobiti 1.664 kune.

S tom plaćom obitelj može pokriti samo 30,4 posto košarice, odnosno dostatno joj je da preživi samo devet dana u mjesecu, upozorava SSSH.

U odnosu na prošlu godinu, povećanjem najniže plaće kućni proračun povećan je za 103 kune, što obitelji nije dovoljno ni za kruh za cijeli mjesec.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više