Sindikalne središnjice potpisale sporazum o podjeli sindikalne imovine

Čelnici sindikalnih središnjica potpisali su danas sporazum o podjeli sindikalne imovine čime bi trebao završiti višegodišnji spor oko nasljeđivanja imovine bivšeg državnog sindikata.

Sporazum su potpisali čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić, Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak, Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst i Matice hrvatskih sindikata javnih službi Dalimir Kuba.

Temeljem sporazuma, središnjice će uskoro međusobno podijeliti manji dio sindikalne imovine kako bi osigurale uvjete za normalno funkcioniranje.

Tu bi imovinu sindikati trebali dobili od grada Zagreba u zamjenu za Sindikalni dom na Sljemenu, ali prije toga trebaju s Gradom i Vladom potpisati dodatni sporazum o prijenosu zamjenskih nekretnina.

Ostalu imovinu sindikalne središnjice dijelit će prema reprezentativnosti, odnosno na temelju broja članova pojedinih središnjica, koje bi trebalo utvrditi do srpnja ove godine.

Vlada bi ujedno trebala donijeti posebni zakon o prijenosu imovine bivšeg državnog sindikata na sindikalne središnjice.

U podjelu imovine bit će uključena i nedavno osnovana središnjica Sindikat usluga Hrvatske UNI-CRO.

Po prijedlogu sporazuma, središnjice neće prodavati sindikalnu imovinu u idućih 20 godina, osim u iznimnim slučajevima kada se s prodajom trebaju suglasiti sve sindikalne središnjice.

Sindikalci se već cijelo desetljeće spore oko podjele imovine bivšeg Saveza sindikata Hrvatske, jedinog sindikata koji je postojao u bivšem sustavu.

Tom imovinom dosad se većinom koristio Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s dijelom nekretnina uopće se nisu koristili sindikati, poput Sindikalnog doma na Sljemenu ili zgrade u kojoj je smješten Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Pročitajte više