Sindikat Adriachema najavljuje prosvjed

SINDIKATI tvornice PVC proizvoda "Adriachem" iz Kaštela, koja je već 11 dana zbog duga bez struje i proizvodnje, najavili su danas prosvjede zbog nagomilanih problema zbog kojih, kako ocjenjuju, tvornici prijeti stečaj.

Direktor Adriachema Petar Čovo potvrdio je da je 300 radnika poslano kućama, ali ističe da će problem biti brzo riješen i radnici pozvani na posao.

No sindikati kažu da je isključenje struje očekivana posljedica nagomilanih problema u tvornici, čiji radnici mjesecima ne dobivaju plaće ni putne troškove, i za takvu situaciju optužuju direktora. Povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala u Adriachemu Jozo Stipanović ističe da će radnici ne samo prosvjedovati u tvornici, nego će i blokirati jadransku magistralu.

Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević rekao je danas Hini kako smatra da je obustava isporuke električne energije ujedno i početak kraja kaštelanske tvornice nastale iz nekadašnjeg Jugovinila.

"Nesposobnost i negativna uloga (direktora Čove) u pokušaju privatizacije, za koju se sada zalaže, označili su početak kraja Adriachema", istaknuo je Matijašević dodajući kako će se HUS uključiti u radikalne radničke akcije, kako bi se to spriječilo.

U Elektrodalmaciji se doznaje da struja neće biti puštena sve dok Adriachem u cijelosti ne podmiri dug od 1,06 milijuna kuna.

Iako su HEP i Adriachem potpisali ugovor na osnovi kojega je kaštelanska tvornica ustupila pravo Elektrodalmaciji da se, u slučaju nepodmirenja duga za struju, naplati iz jedne od Adriachemovih nekretnina, to se nije dogodilo iz proceduralnih razloga. Stoga je HEP, nemajući drugog načina za naplatu nagomilanog duga, isključio tvornicu iz elektroenergetskog sustava.

Pročitajte više